eur:
394.84
usd:
371.99
bux:
66373.1
2024. április 16. kedd Csongor

Újra atomenergia nélkül marad Japán

Másodszor marad nukleáris energia nélkül Japán a két és fél évvel ezelőtti fukusimai atomerőmű-baleset óta, helyi idő szerint vasárnap éjfélig egy rutinellenőrzésre leállítják a szigetország egyetlen üzemelő reaktorát.

Az Ói városában található erőmű négyes reaktorát egy régóta betervezett, 13 havonta kötelező biztonsági ellenőrzés miatt kapcsolják le, az azonban egyelőre kérdéses, hogy újraindulhat-e majd, és ha igen, mikor.

A fukusimai balesetet követően felállított japán atomenergetikai hatóságtól eddig négy áramszolgáltató összesen 12 reaktor visszakapcsolását kérelmezte július óta. A hatóság közlése szerint legalább fél évet fog igénybe venni annak megállapítása, hogy ezen létesítmények megfelelnek-e a nyáron kiadott, a 2011-es katasztrófa tanulságai alapján kidolgozott új, szigorú biztonsági előírásoknak. Így várhatóan leghamarabb jövő év elején termelhet ismét áramot atomreaktor Japánban.

Habár Abe Sindzó kormányfő elkötelezett a szigetország 50 működőképes reaktorának minél hamarabbi újraindítása mellett, az ezzel kapcsolatos aggodalmakat növeli, hogy a Fukusima-1 erőműben az elmúlt hónapokban számos szivárgás történt, amelyek során több száz tonna sugárszennyezett víz folyt a tengerbe. Abe a 2020-as olimpia Tokiónak ítélésekor azt hangoztatta, hogy a kormány ura a helyzetnek. Ezért belföldön számos bírálat érte, sokan egyenesen a nemzetközi közvélemény félrevezetésével vádolták.

Annak ellenére, hogy felmérések szerint a japán lakosság többsége továbbra is elutasítja az atomenergiát, elemzők és kormánypárti politikusok szerint gazdasági okokból elkerülhetetlen a reaktorok újraindítása. A fukusimai balesetet megelőzően Japán energiaszükségletének 30 százalékát fedezték atomerőművei, s bár az ország a reaktorok leállítása ellenére komolyabb áramhiány nélkül átvészelte az elmúlt két és fél évet, ez komoly áldozatokkal járt. A kiesett kapacitásokat elsősorban importált földgázzal és kisebb részt megújuló energiaforrásokkal helyettesítették, ezek azonban jóval drágábbak az atomenergiánál, ezért például Tokióban 30 százalékkal nőttek az áramárak. Másrészt a megnövekedett energia-behozatal miatt Japán az elmúlt két évben - 31 év után először - külkereskedelmi deficitet jegyzett fel.

Emellett Abe a Fukusimában történtek ellenére Japán egyik legversenyképesebb exportcikkeként tekint a nukleáris technológiákra - konkrétan atomerőművi berendezéseket ad el több országnak -, amelyeknek értékesítése kiemelt szerepet foglal el a kabinet növekedési programjában.

Japán legutóbb 2012 májusában maradt atomenergia nélkül, mivel a fukusimai baleset után biztonsági ellenőrzésre leállított reaktorokat nem indították újra a lakossági félelmek miatt. Az Ói erőmű két reaktorát tavaly júliusban kapcsolták vissza a hálózatra, miután a helyzet súlyos áramhiánnyal fenyegetett. Ebből az egyiket szeptember 2-án leállították.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×