Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egy hetet adtak Szíriának

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Egyesült Államok és Oroszország keretmegállapodást fogadott el a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítéséről szombaton Genfben. A John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter háromnapos tárgyalássorozata során kidolgozott megállapodás legfontosabb pontjai az alábbiak.

Az Egyesült Államok és Oroszország a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetet (OPCW) fogja felkérni arra, hogy a következő napokban hozzon rendkívüli intézkedéseket a szíriai ideggáz-készletek megsemmisítése végett. A két ország ezt követően közös határozatot fog beterjeszteni az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé, amely megerősíti az OPCW döntését.

A szíriai kormánynak egy héten belül listát kell készítenie a birtokában lévő vegyi fegyverek jellegéről és számáról, valamint az azokat tároló, gyártó és fejlesztő létesítményekről, és ezekhez azonnali és korlátlan hozzáférést kell biztosítania a nemzetközi ellenőrök számára.

Amennyiben Damaszkusz nem tesz eleget ezen feltételeknek, az ENSZ BT a világszervezet alapokmányának VII. fejezete szerinti határozattal a nemzetközi béke és biztonság veszélyeztetése miatt büntetőintézkedéseket foganatosíthat az országgal szemben.

A vegyi fegyvereket, amennyiben lehetséges, Szírián kívül fogják megsemmisíteni. Meg kell semmisíteni a fegyverek gyártásához és kifejlesztéséhez szükséges eszközöket, valamint az azokat célba juttató rendszereket is.

A megállapodás három konkrét céldátumot jelöl meg a fegyverek megsemmisítését illetően. Idén novemberig kell lefolytatni az első helyszíni szemléket, és ugyanezen időpontig kell megsemmisíteni a vegyi anyagok előállítására és keverésére szolgáló berendezéseket is.

Az összes szíriai vegyi fegyver és berendezés megsemmisítését 2014 első felében kell elvégezni.