eur:
393.82
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Budapesten a NATO - Okos védelem

Előrelépést tapasztalt a NATO Koszovóban, a helyi intézmények fenntartják a rendet; de van még tennivaló, ezért a NATO koszovói erői (KFOR) készenlétben maradnak - mondta Knud Bartels vezérezredes, a NATO Katonai Bizottságának elnöke a vezérkari főnökök szombati budapesti ülése után tartott sajtótájékoztatón.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az előrelépések függvényében a NATO-nak az a szándéka, hogy a KFOR méretét fokozatosan csökkentse.

A tanácskozáson megvitatták a Közel-Keleten és Észak-Afrikában kialakult biztonsági helyzetet, beleértve Szíriát is. Ezzel kapcsolatban a vezérezredes felidézte: a NATO tavaly döntött arról, hogy Törökország légvédelmi képességét megerősíti annak érdekében, hogy az ország lakosságát megvédje.

Benkő Tibor vezérkari főnök elmondta: a Magyar Honvédségnek jó felszerelése van ahhoz, amellyel a vegyi fegyverek felderítését, hatásának értékelését, elemezését, esetleges megsemmisítését is el tudja végezni. Így ha Magyarországot megkeresik, a honvédség szakértői mellett az erre a feladatra alkalmas mobil laboratóriumát is felajánlja, amelyet már nemzetközi színtereken is alkalmaztak.

A tanácskozás egy másik fő témájáról Knud Bartels azt mondta: a NATO vezérkari főnökei kifejezték, hogy az afganisztáni művelet befejezése után, kiképzéssel és tanácsadással továbbra is támogatják az afgán biztonsági erőket.

A tanácskozáson a 28 vezérkari főnök támogatta azt a 2015-ös gyakorlatot is, amely során a NATO átszervezését élesben is letesztelik, amely jelzi, hogy a szövetség a műveletekről, a műveleti készenlétre állt át. Az utolsó szekcióban a NATO katonai struktúrájának folyamatos felülvizsgálatára is kitértek a vezérkari főnökök - mondta Knud Bartels.

Benkő Tibor vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke azt mondta: a Katonai Bizottság szombati ülésén a Magyar Honvédség valamennyi témában érintett volt. A vezérkari főnök kiemelte, hogy mindezek közül rendkívül fontos volt Afganisztán kérdése, ahol már több mint 10 éve szolgálnak magyar katonák. Afganisztánban a biztonsági erőket továbbra is segíteni kell, s ebben Magyarországnak is szerepet kell vállalnia. Hozzátette ugyanakkor, hogy az itt felszabaduló erőket a Balkánra csoportosítják át. A balkáni térség biztonsága kiemelt fontosságú Magyarország számára - hangsúlyozta.

Benkő Tibor kiemelte továbbá a szövetség Okos védelem programját, amelynek lényege, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben az országok erőiket felmérve és megosztva tudjanak hatékonyan együttműködni. Mint mondta: jó példája ennek a Pápai Bázisrepülőtér, ahol a honvédség 12 nemzet összefogásával működtet és tart fenn C-17-es stratégiai szállítógépeket. Benkő Tibor azt mondta: szeretnék ha ezt a képességet a jövőben bővíteni is tudnák.

A Katonai Bizottság évente három alkalommal ülésezik a vezérkari főnökök részvételével, amikor megtárgyalják a NATO-műveleteket és konszenzusos véleményen alapuló katonapolitikai tanáccsal látják el a NATO legfőbb politikai testületét, az Észak-atlanti Tanácsot. Két ülést a NATO parancsnokságán, Brüsszelben tartanak, egyet pedig valamely tagállam lát vendégül.

Litvánia felajánlására a következő Brüsszelen kívüli katonai bizottsági ülést 2014 szeptemberében Vilniusban rendezik meg.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×