Folytatódnak az amerikai-orosz tárgyalások Szíria vegyi leszereléséről

InfoRádió / MTI
2013. szeptember 14. 12:35
Genfben szombaton folytatódtak az Egyesült Államok és Oroszország tárgyalásai Szíria vegyi fegyvereinek leszereléséről - közölte egy amerikai tisztségviselő.

Egy péntek esti amerikai bejelentés szerint John Kerry és Szergej Lavrov tárgyalásai "sarkalatos ponthoz értek" és a "megállapodás felé közelednek", ezért két külügyminiszter szombaton is folytatta a csütörtökön elkezdett megbeszéléseit. Emellett mindkét fél úgy nyilatkozott, hogy meg akarják újítani a szíriai polgárháború tárgyalásos lezárására irányuló erőfeszítéseiket - írta a Reuters.

A delegációk környezetéből a dpa német hírügynökségnek szombaton azt mondták, a Genfben tárgyaló felek alapvetően egyetértenek abban, hogy Szíria vegyi fegyvereit nemzetközi ellenőrzés alá kell vonni és meg kell semmisíteni. A Kerry és Lavrov vezette delegációk ezért szombaton a technikai részletekről folytatják tárgyalásaikat, és még a nap folyamán megállapodásra juthatnak.

Az amerikai kormány tisztségviselőinek pénteki nyilatkozata szerint az Egyesült Államok arra számít, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának a szíriai vegyi fegyverekről hozandó határozata Oroszország ellenállása miatt nem tartalmazza majd a katonai erő alkalmazásának lehetőségét. Washington azonban ragaszkodni fog ahhoz, hogy a dokumentum egy sor következményt helyezzen kilátásba - köztük a nemzetközi szankciók megszigorítását - arra az esetre, ha Damaszkusz megtagadná, hogy ellenőrizhető módon feladja vegyi fegyvereit.

Barack Obama amerikai elnök mindamellett fenntartja magának a jogot, hogy csapást mérjen Szíriára.