eur:
394.9
usd:
370.81
bux:
65148.44
2024. április 19. péntek Emma

Oroszországtól vár "új intézkedéseket" Teherán az iráni atomprogram körüli patthelyzet megoldására

"Új intézkedéseket" vár Oroszországtól Irán a nukleáris programja körül kialakult válsághelyzet megoldására - jelentette ki Haszan Róháni iráni elnök pénteken az orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal folytatott kétoldalú egyeztetést követően.

A két elnök a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) csúcstalálkozójának alkalmával találkozott egymással Biskekben.

Róháni rámutatott, hogy Oroszország a múltban fontos lépéseket tett ezen a területen, s jelenleg jobb a helyzet arra, hogy új kezdeményezéseket tegyen.

Putyin elnök a lehető legnagyobb átláthatóságot és nyitottságot kérte az új iráni államfőtől a teheráni atomprogram vonatkozásában. Ugyanakkor hozzátette: "Az iszlám köztársaságnak, ahogy természetesen bármelyik államnak, joga van az atomenergia békés felhasználására".

Az iráni államfő elmondta, hogy a nemzetközi normáknak megfelelő, lehető leggyorsabb megoldást akarják elérni a nukleáris program ügyében. Leszögezte, hogy Teherán tiszteletben tartja az atomsorompó-egyezményt, de az egyezmény minden aláírójának joga van az atomtechnológiák békés célú alkalmazására, beleértve az urándúsítást is.

A két politikus emellett beszélt a szíriai helyzetről és az orosz fegyverszállítás kérdéséről. Moszkva az orosz Kommerszant című napilap értesülései alapján korábban felajánlotta Iránnak, hogy újra S-300-as rakétákat szállítana. Ezenkívül Moszkva kész arra is, hogy megegyezzen az iráni kormánnyal egy második atomreaktor építéséről.

Az iráni állami televízióban Ali Akbar Szalehi, az iráni atomenergia-ügyi szervezet vezetője csütörtök este közölte, hogy Irán csökkentette dúsított uránium-készletét úgy, hogy egy részét atomreaktor-fűtőanyaggá alakította át. A tisztségviselő elmondta, hogy a korábbi 240 kilogramm dúsított uránium helyett jelenleg 140 kilogrammal rendelkeznek, amelyet szintén át fognak alakítani. A bejelentés valószínűleg a nyugati országok aggodalmainak csökkentését célozza.

Irán évek óta tárgyalásokat folytat az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, Kínával, Franciaországgal, Németországgal és az Egyesült Királysággal atomprogramjáról, amelyek - köztük a legutóbb áprilisban tartott megbeszélések - mindeddig eredménytelenül zárultak. A Nyugat szerint Irán titokban nukleáris fegyver előállításán munkálkodik. Teherán cáfolja ezt, és azt hangoztatja, hogy az atomenergia kizárólag békés célú alkalmazására törekszik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×