eur:
393.74
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Német választások - Veszélyben a konzervatív-liberális koalíció folytatása

Németországban veszélybe került az Angela Merkel vezette konzervatív-liberális koalíció folytatása, a választások előtt tíz nappal készült felmérések szerint minimálisra csökkent a különbség a kormánypártok és az ellenzék között, és a lakosság többsége nagykoalíciót akar.

Az utóbbi hónapokban készült közvélemény-kutatások rendre azt mutatták, hogy elérhető közelségben van a CDU/CSU pártszövetség és a liberális FDP számára az újabb koalíciós kormány megalakításhoz szükséges többség. A választásokhoz közeledve azonban egyre csökkent a kormánypártok előnye, és a friss felmérések szerint már fej-fej mellett áll a két oldal. A legnagyobb ellenzéki erő, a szociáldemokrata párt (SPD) pedig a szakértői előrejelzések szerint erősödhet a szeptember 22-i választásokig, mert 10 milliós tartaléka van a határozatlan szavazók között, a konzervatívok viszont már elérték a lehetséges támogatottságuk felső határát.

A ZDF országos közszolgálati televízió pénteken ismertetett kutatása szerint a lakosság többsége nagykoalíciót - konzervatív-szociáldemokrata kormányt - akar, és elutasítja a pártok által favorizált koalíciós elképzeléseket. A konzervatívok a liberálisokkal 2009-ben kezdett kormányzás folytatása mellett állnak ki, az SPD pedig a Zöldekkel összefogva szeretné leváltani a Merkel-kormányt.

A ZDF megbízásából készült felmérés szerint a CDU/CSU a szavazatok 40 százalékára számíthat, míg az FDP 6 százalékon áll. Az SPD-re a biztos pártválasztók 26 százaléka szavazna, a Zöldek támogatottsága 11 százalékos, a Baloldal pedig - amellyel egyik párt sem akar koalíciót kötni - 8 százalékon áll. Más párt várhatóan nem jut be a Bundestagba. Ennek alapján a kormányoldal egy százalékponttal, 46:45 százalékkal vezet a parlamenti ellenzék előtt.

Az ARD televízió felmérése szerint fordított a helyzet, az ellenzék összesített támogatottsága 46 százalékos, szemben a kormányoldal 45 százalékával. A két oldal közötti különbség jóval belül van a statisztikai hibahatáron. Az országos közszolgálati televízió felmérése szerint az uniópártok 40 százalékon, a szociáldemokraták 28 százalékon, a Zöldek 10, a Baloldal 8, a liberálisok 5 százalékon állnak.

A korábbi választások tapasztalatai azt mutatják, hogy legkevesebb 47-48 százalékkal lehet kormányt alakítani. Ekkora támogatottsággal jelenleg egyik választási szövetség - a konzervatív-liberális és az SPD-Zöldek összefogás - sem rendelkezik. A további lehetséges koalíciós variációk közül a nagykoalíciót kívéve több-kevesebb egyértelműséggel mindegyiket kizárják az érintett pártok. Az FDP például csütörtökön külön párthatározatot fogadott el arról, hogy semmiképpen nem alakít kormányt az SPD-vel és a Zöldekkel.

A szociáldemokraták számára keserű emlék a legutóbbi, 2005-2009 közötti nagykoalíció, mert milliós nagyságrendben fordultak el tőlük támogatók, és a 2009-es választáson csak 23 százalékot szereztek, ami minden korábbinál gyengébb eredmény. Az újabb nagykoalíció elől azonban sajtóértesülések szerint nem zárkóznak el határozottan.

A Deutschlandfunk közszolgálati rádió úgy tudja, amennyiben a konzervatív-liberális többség nem jön össze, és Angela Merkelnek más partnert kell keresnie, a szociáldemokraták előbb bevárják, hogy a CDU/CSU jut-e valamire a Zöldekkel, és ha nem sikerül megállapodniuk a kormányalakításról, akkor koalíciós tárgyalást kezdenek a konzervatívokkal. A Spiegel Online hírportál pénteki értesülése szerint ebben az esetben az SPD kancellárjelöltje, Peer Steinbrück - a 2005-2009 közötti kormány pénzügyminisztere - akarja vezetni a szociáldemokraták tárgyalódelegációját.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×