eur:
395.75
usd:
372.09
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Putyin: az amerikai csapás kiszélesítené a konfliktust

Egy Szíriára mért amerikai csapás azzal fenyegetne, hogy a konfliktus átterjed az ország határain és terrorcselekmények újabb hullámát váltja ki - figyelmeztet Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök a The New York Timesnak írt állásfoglalásában azt javasolja, hogy a konfliktust inkább az ENSZ Biztonsági Tanácsának bevonásával oldják meg.

Putyinnak a lap online kiadásában megjelent érvelése szerint az amerikai támadás aláásná az "iráni nukleáris probléma" és az izraeli-palesztin konfliktus megoldását célzó sokoldalú erőfeszítéseket, tovább destabilizálná a Közép-Keletet és Észak-Afrikát, s "kibillenthetné egyensúlyából az egész nemzetközi jogrendet".

Vlagyimir Putyin a cikkben hangoztatja, hogy a konfliktus civilizált diplomáciai megoldásához konszenzusra kell törekedni és az ENSZ Biztonsági Tanácsára kell támaszkodni. Úgy vélekedett, hogy élni kell azzal a lehetőséggel, hogy a szíriai kormány hajlandó nemzetközi ellenőrzés alá helyezni vegyi fegyvereit.

"Obama elnök kijelentéseiből ítélve az Egyesült Államok ebben a katonai akció alternatíváját látja" - írja Putyin, aki üdvözölte amerikai partnerének nyitottságát az Oroszországgal és Szíriával folytatott párbeszéd folytatása iránt.
Hangot adott reményének, hogy az ENSZ nem jut majd a széthullott Népszövetség sorsára, ami szerinte megtörténhet, ha befolyásos országok BT felhatalmazása nélkül kezdenek katonai akcióba.

Putyin szerint Szíriában nem a demokráciáért folytatott küzdelem zajlik, hanem "egy fegyveres konfliktus a kormány és az ellenzék között egy sokvallású országban". Szavai szerint az arab országban kevés harcosa van a demokráciának, viszont "több mint elegendő" fegyverese a kormány ellen harcoló al-Kaidának és más szélsőséges szervezeteknek, amelyek közül kettőt az amerikai külügyminisztérium terroristának minősített.

"Ez a belső konfliktus, amelyet az ellenzéknek küldött fegyverszállítmányok szítanak, a világ egyik legvéresebbike" - írja, nem téve említést az Aszad-rezsimnek nyújtott jelentős orosz haditechnikai támogatásról.

Putyin elismeri: "senki sem kételkedik benne, hogy Szíriában vegyi fegyvert vetettek be", de azt szerinte nem a szíriai hadsereg, hanem az ellenzék tette, hogy kiprovokálja erős külföldi patrónusainak beavatkozását. Az orosz elnök szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni azokat a jelentéseket, amelyek szerint a szélsőségesek ezúttal egy Izrael elleni támadásra készülnek.

"Aggasztó" - véli az orosz elnök, hogy az Egyesült Államok számára "közhelyszámba megy" a külföldi országok belső konfliktusaiba való beavatkozás. Szerinte az USA-t a világon egyre kevésbé tekintik a demokrácia modelljének, inkább olyan országnak tartják, amely a brutális erőre támaszkodik és "vagy velünk vagy ellenünk" jelszó alatt tákol össze koalíciókat.

Putyin egyet nem értésének ad hangot azzal kapcsolatban is, hogy Barack Obama amerikai elnök a nemzetéhez intézett keddi televíziós beszédében az Egyesült Államok kivételességét hangoztatta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×