Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Putyin: az amerikai csapás kiszélesítené a konfliktust

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy Szíriára mért amerikai csapás azzal fenyegetne, hogy a konfliktus átterjed az ország határain és terrorcselekmények újabb hullámát váltja ki - figyelmeztet Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök a The New York Timesnak írt állásfoglalásában azt javasolja, hogy a konfliktust inkább az ENSZ Biztonsági Tanácsának bevonásával oldják meg.

Putyinnak a lap online kiadásában megjelent érvelése szerint az amerikai támadás aláásná az "iráni nukleáris probléma" és az izraeli-palesztin konfliktus megoldását célzó sokoldalú erőfeszítéseket, tovább destabilizálná a Közép-Keletet és Észak-Afrikát, s "kibillenthetné egyensúlyából az egész nemzetközi jogrendet".

Vlagyimir Putyin a cikkben hangoztatja, hogy a konfliktus civilizált diplomáciai megoldásához konszenzusra kell törekedni és az ENSZ Biztonsági Tanácsára kell támaszkodni. Úgy vélekedett, hogy élni kell azzal a lehetőséggel, hogy a szíriai kormány hajlandó nemzetközi ellenőrzés alá helyezni vegyi fegyvereit.

"Obama elnök kijelentéseiből ítélve az Egyesült Államok ebben a katonai akció alternatíváját látja" - írja Putyin, aki üdvözölte amerikai partnerének nyitottságát az Oroszországgal és Szíriával folytatott párbeszéd folytatása iránt.
Hangot adott reményének, hogy az ENSZ nem jut majd a széthullott Népszövetség sorsára, ami szerinte megtörténhet, ha befolyásos országok BT felhatalmazása nélkül kezdenek katonai akcióba.

Putyin szerint Szíriában nem a demokráciáért folytatott küzdelem zajlik, hanem "egy fegyveres konfliktus a kormány és az ellenzék között egy sokvallású országban". Szavai szerint az arab országban kevés harcosa van a demokráciának, viszont "több mint elegendő" fegyverese a kormány ellen harcoló al-Kaidának és más szélsőséges szervezeteknek, amelyek közül kettőt az amerikai külügyminisztérium terroristának minősített.

"Ez a belső konfliktus, amelyet az ellenzéknek küldött fegyverszállítmányok szítanak, a világ egyik legvéresebbike" - írja, nem téve említést az Aszad-rezsimnek nyújtott jelentős orosz haditechnikai támogatásról.

Putyin elismeri: "senki sem kételkedik benne, hogy Szíriában vegyi fegyvert vetettek be", de azt szerinte nem a szíriai hadsereg, hanem az ellenzék tette, hogy kiprovokálja erős külföldi patrónusainak beavatkozását. Az orosz elnök szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni azokat a jelentéseket, amelyek szerint a szélsőségesek ezúttal egy Izrael elleni támadásra készülnek.

"Aggasztó" - véli az orosz elnök, hogy az Egyesült Államok számára "közhelyszámba megy" a külföldi országok belső konfliktusaiba való beavatkozás. Szerinte az USA-t a világon egyre kevésbé tekintik a demokrácia modelljének, inkább olyan országnak tartják, amely a brutális erőre támaszkodik és "vagy velünk vagy ellenünk" jelszó alatt tákol össze koalíciókat.

Putyin egyet nem értésének ad hangot azzal kapcsolatban is, hogy Barack Obama amerikai elnök a nemzetéhez intézett keddi televíziós beszédében az Egyesült Államok kivételességét hangoztatta.