Hague: megváltozott Oroszország hozzáállása

InfoRádió / MTI
2013. szeptember 12. 14:59
Megváltozott Oroszország hozzáállása Szíriához annak hatására, hogy az Egyesült Államok elkezdte mérlegelni az arab ország elleni katonai beavatkozást, és hogy egyre több bizonyíték van arra nézve, hogy a szíriai kormányerők állnak az augusztusi vegyifegyver-támadás mögött - jelentette ki William Hague brit külügyminiszter csütörtökön a londoni parlamentben.

Azzal az orosz javaslattal kapcsolatban, hogy helyezzék Szíria vegyifegyver-készletét nemzetközi ellenőrzés alá, a külügyminiszter leszögezte: az intézkedést úgy kell kidolgozni, hogy az kikényszeríthető legyen, és gondoskodni kell arról, hogy e fegyverek ne kerüljenek "rossz kezekbe".

"Az Egyesült Királyság mindent elkövet annak érdekében, hogy a tárgyalásokon olyan megállapodás szülessen, miszerint a hatalom e fegyvereit megbízhatóan és gyorsan nemzetközi ellenőrzés alá tudjuk vonni és megsemmisíteni. Biztosnak kell majd lennünk abban, hogy az összes vegyi fegyvert azonosítottuk és biztonságba helyeztük" - mondta. Hozzátette, hogy bár London elvben támogatja a felvetést, de "rengeteg gyakorlati nehézség fog felmerülni".

Hague beszédével egy időben utazott John Kerry amerikai külügyminiszter Genfbe, hogy meghallgassa Oroszország tervét a szíriai vegyi fegyverek nemzetközi ellenőrzés alá helyezéséről.