eur:
395.73
usd:
367.09
bux:
65150.05
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Észak-Korea folytatja az atomfegyverkezést

A legújabb műholdfelvételekből ítélve Észak-Korea újraindította a jongbjoni nukleáris központban lévő, öt éve leállított atomreaktorát - közölték amerikai szakértők.

A Johns Hopkins Egyetem Amerikai-Koreai Intézete feltett "38 North" című weboldalára néhány, a jongbjoni központról idén, augusztus 31-én készült műholdas fényképet. A fotókon látszik, hogy fehér füst száll fel abból a reaktorcsarnok közelében lévő épületből, amelyben a gőzturbinák és az áramfejlesztő berendezések vannak.

"Észak-Korea, úgy tűnik, ismét működtetni kezdte a reaktort" - olvasható a jó hírű egyetemi intézet honlapján.

Az intézet korábbi felvételek alapján már júniusban jelezte, hogy a jongbjoni reaktort augusztusra ismét beüzemelhetik.

Augusztus 29-én a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) is leírta egy jelentésében, hogy az öt megawattos grafitfékezésű reaktor újraindítását jelezhetik a közelében március óta megfigyelt építési munkálatok.

A létesítményt, amely évente hat kilogramm, atomfegyver létrehozásához is felhasználható plutóniumot képes előállítani, még 2008-ban állították le egy nemzetközi nukleáris leszerelési megállapodás részeként. Akkor Phenjan lerombolta a hűtőtornyot is, hogy bizonyítsa tárgyalási készségét.

A távol-keleti ország diktatórikus vezetése februárban kísérleti nukleáris robbantást hajtott végre, idén júniusban azonban többször is kinyilvánította, hogy kész feltételek nélkül, közvetlenül kétoldalú tárgyalásokat kezdeni az Egyesült Államokkal. Washington ugyanakkor többek között az atomfegyverkezés leállításához kötötte, hogy Phenjannal közvetlenül tárgyalóasztalhoz üljön.

Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×