Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lengyelek ezrei tüntettek a kormány ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lengyelek ezrei tüntettek szerdán Varsó utcáin a szakszervezetek felhívására, követelve Donald Tusk centrista kormányának lemondását.

A hatóságok szerint 15 ezren, a szervezők szerint 23 ezren vonultak az utcára a Szolidaritás és más szakszervezeti szövetségek zászlaját lengetve. Dél körül a fontosabb minisztériumok előtt gyülekeztek dobok ütemére, majd trombiták és szirénák hangja mellett a parlament épülete elé vonultak. A parlament és a kormány székhelye előtti térségben mintegy hatszáz ember sátrakat vert fel.

A tüntetők egyebek között a Tusk-kormány által bevezetett nyugdíjreform ellen tiltakoztak, követelték a jelenleg 67 évben meghatározott nyugdíjkorhatár csökkentését, akárcsak a minimálbér emelését. Felemelték szavukat a munkanélküliség ellen, követelve azt is, hogy a kormány hozzon intézkedéseket az egészségügyi rendszer javítása érdekében.

A megmozdulás miatt az éppen varsói látogatáson tartózkodó mianmari neves ellenzéki vezető, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji kénytelen volt az esőben gyalog megtenni az utat a parlamentig, ahol vendéglátói várták. A hírügynökségeknek ugyanakkor egyáltalán nem panaszkodva nyilatkozott, sőt, kifejtette: érdekes volt látni, hogyan működik a gyakorlatban a demokrácia. Különösen kedvezően értékelte, hogy a varsói tüntetőknek lehetőségük van békés formában kifejezésre juttatniuk követeléseiket.