eur:
394.91
usd:
371.5
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

A német választás még egyáltalán nem lefutott?

Kevesebb mint két héttel a szeptember 22-i parlamenti választások előtt nem lehet megjósolni, hogy milyen kormánya lesz az elkövetkező négy évben Németországnak - nyilatkozott az MTI-nek szerdán a tekintélyes Allensbach közvélemény-kutató intézet vezető szakértője.

Thomas Petersen mindenekelőtt arra utalt, hogy a két nagy tábor, a konzervatív-liberális és a baloldali között kiegyenlítettek az erőviszonyok. A keresztény uniós pártokból, a CDU/CSU-ból és szabad demokrata FDP-ből álló kormánykoalíció és a baloldali pártok támogatottsága nagyon közel áll egymáshoz.

A szakértő - aki a német nagykövetség szervezésében Budapesten magyar újságírók előtt tartott előadást - hangsúlyozta: ha az elkövetkező napokban ebben a támogatottságban bármilyen csekély módosulás történik, megváltozhatnak a jelenleg a kormánypártoknak kismértékben kedvező erőviszonyok is. Utalt arra is, hogy sok a bizonytalan elem a "játékban", kiemelve az euró ellen küzdő kis párt, az Alternatíva Németországért megjelenését. Egyáltalán nem kizárt - noha nem nagy a valószínűsége -, hogy az euróellenes párt bejut a parlamentbe, ami ismét csak változtathat a többségi viszonyokon. Mindez bizonyítja, hogy a választás még egyáltalán nem lefutott, a szavazás kimenetele teljes mértékben bizonytalan - jelentette ki.

Az Allensbach intézet munkatársa nem értett egyet azzal a nézettel, amely szerint a bizonytalanoknak a felmérések szerinti magas - mintegy 30 százalékos - aránya bármilyen irányban meghatározóan befolyásolná a szavazás kimenetelét. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt évtizedek parlamenti választásai előtt szintén magas volt a bizonytalanok száma. Ma ez a szám egy kicsit magasabb ugyan, mint a korábbi választások előtt volt, ez azonban összefügg azzal, hogy a két nagy politikai tábor közötti ellenségeskedés csökkent, konfliktusuk már nem olyan éles. Azaz a 30 százalék nem azt jelenti, hogy a választók rendkívüli módon elbizonytalanodtak volna.

Thomas Petersen szerint még mindig vannak ugyanakkor olyan témák, amelyek befolyásolhatják a szavazás eredményét, mégpedig éppen azért, mert a két tábor támogatottsága között olyan csekély a különbség. Nem lehet például megjósolni, hogy a szíriai válság hogyan alakul. Szíria eddig nem játszott különös szerepet a kampányban, de ha az elkövetkező napokban jelenleg még előreláthatatlan esemény történik, könnyen a választási légkört befolyásoló tényező lehet. Vagy akár az is, ha az európai válsággal kapcsolatban keletkezik valamilyen hirtelen "meglepetés". "De benyomásom szerint a német lakosság annyira nyugodt, és a németországi helyzet is olyan nyugodt, hogy nagy meglepetéssel nem számolok" - jelentette ki a szakértő.

Petersen szerint a felmérések alapján a konzervatívokénál jóval kisebb támogatottságú ellenzéki szociáldemokraták (SPD) helyzete egyáltalán nem olyan rossz. Annak ellenére sem, hogy "különböző okokból nem tartom nagyon valószínűnek, hogy Peer Steinbrück kancellár lesz". Az SPD mint párt azonban stratégiailag rendkívül kedvező pozícióban van. Ha sikerül a jelenlegi felmérések jóslatainál 1-2 százalékkal több szavazatot szereznie, olyan helyzet alakulhat ki, hogy nélküle aligha lehet majd kormányt alakítani.

Ha ez bekövetkezik, legnagyobb a valószínűsége egy nagykoalíciónak - jelentette ki. Utalt arra: nem elképzelhetetlen, hogy a baloldali tábor - az SPD-vel az élen - többséget szerez. Peer Steinbrück azonban kizárta, hogy a szociáldemokraták és a Zöldek a reformkommunista Baloldal pártjával koalícióra lépjenek. Marad a nagykoalíció, abban azonban az SPD az erőviszonyok alapján a gyengébb párt lesz. "Steinbrück kancellári esélyeit ezért tartom csekélynek, az SPD esélyei azonban a jövendő kormányban való részvételre mindenképp reálisak" - jelentette ki. Közvetve utalt arra is: a szociáldemokraták ebben az esetben erőteljesen zsarolhatják a konzervatívokat.

Angela Merkelről szólva a szakértő "különleges népszerűségről" beszélt. Thomas Petersen szerint a kancellár nem az a politikus, akit a lakosság igazán "kedvel", akit "csodál". A döntő azonban az, hogy Merkel szolidaritást sugároz. És ez rendkívül jelentős a jelenlegi időszakban, amikor több ország az Európai Unióban - és nem csak ott - súlyos nehézségekkel küszködik. A németek ugyanakkor úgy érzik, hogy nekik meglehetősen jól megy egy meglehetősen veszélyes világban. A kancellár pedig ebben a helyzetben higgadt, nyugodt, ugyanakkor felelősségteljes politikusi cselekvést sugároz. A lakosság azt érzi, hogy az ország élén olyan ember áll, aki megteszi mindazt, ami szükséges, komolyan veszi munkáját, okos, és ha nem is annyira lelkesítő, de olyasvalaki, aki képes megnyugtatni az embereket.

Thomas Petersen az MTI-nek azt mondta, nem vállalja, hogy a választás kimenetelét illetően jóslatokba bocsátkozzon. Hozzátette ugyanakkor: két olyan változat van, amelyet körülbelül egyenlő mértékben leginkább valószínűnek tart. Vagy a jelenlegi kormánykoalíciót választják újra egészen csekély többséggel, vagy nagykoalíció alakul.

Az első esetben a szakértő nem számol azzal, hogy Németország jövendő politikájában különösebb változás történne. Ha nagykoalíció alakul, az teljesen más helyzet. Ez azonban nem vonatkozik a külpolitikára, az Európa-politikára, ezeken a területeken nem lesz változás - hangsúlyozta az MTI-nek az Allensbach közvélemény-kutató intézet vezető szakértője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×