eur:
394.36
usd:
369.21
bux:
65547.56
2024. április 23. kedd Béla

Damaszkusz elfogadta az orosz kezdeményezést

A szíriai kormány hivatalosan is elfogadta azt az előző napi orosz javaslatot, hogy Damaszkusz helyezze nemzetközi felügyelet alá vegyifegyver-arzenálját egy amerikai katonai csapás elkerülése érdekében - közölte kedden a szíriai külügyminiszter.

Valíd Moallem elmondta, a szíriai kormány beleegyezett az orosz indítványba, hogy ezzel megelőzzék az amerikai agressziót.

"Rendkívül gyümölcsöző tárgyalásokat folytattunk tegnap Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, aki egy vegyi fegyverekkel kapcsolatos kezdeményezést javasolt, amelyet este el is fogadtunk" - idézte az Interfax orosz hírügynökség Moallemnek az állami duma elnökéhez, Szergej Nariskinhez intézett szavait.

A szíriai külügyminisztert hétfőn fogadta orosz kollégája, Szergej Lavrov, aki aznap jelentette be, hogy a Kreml kezdeményezi: Szíria helyezze nemzetközi felügyelet alá vegyifegyver-arzenálját, hogy elkerülje a nyugati katonai csapást. Valíd Moallem hétfő este még csak azt közölte: Szíria üdvözli a kezdeményezést.

Moszkva nem csupán a vegyi fegyverek nemzetközi felügyelet alá helyezését, hanem ezt követő megsemmisítésüket is sürgeti, akárcsak azt, hogy Szíria teljes jogú tagként csatlakozzon a Vegyifegyver-tilalmi Szervezethez (OPCW).

Szergej Lavrov kedden arról tájékoztatott, hogy hamarosan beterjesztik az ENSZ-ben és az OPCW-nél is az elképzelésüket, amelyen jelenleg is dolgoznak. Eközben folyamatosan egyeztetnek szíriai partnereikkel és ő személy szerint John Kerry amerikai külügyminiszterrel.

Valíd Moallem azt is kifejtette az orosz duma elnökének, hogy országa már 2 és fél éve agressziónak van kitéve. Élesen bírálta Törökországot, amely mint mondta, ellenséges pozíciókra helyezkedett Damaszkusszal szemben. A Szíriával 350 kilométer hosszú határon szomszédos ország területén fegyverzik fel és pénzelik a damaszkuszi hatalom ellen harcolókat és ott képezik ki a terroristákat is - mondta a szíriai külügyminiszter.

Moallem szerint 83 ország fegyveresei vesznek részt a Szíria elleni agresszióban, közöttük kaukázusi, csecsen harcosok is.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×