Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bekerült a parlamentbe a 2011-es norvégiai merénylet négy túlélője

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Utoya szigetén két éve elkövetett norvégiai mészárlás négy túlélője is bejutott a norvég parlamentbe a hétfői választásokon - közölte a Norvég Munkáspárt.

A 2011. július 22-én történt, összesen 69 halálos áldozatot követelő merénylet harminchárom túlélője indult a hétfői parlamenti választásokon.

Anne Odden, a Norvég Munkáspárt parlamenti frakciójának szóvivője közölte, hogy a Jens Stoltenberg vezette jobboldali koalíció veresége ellenére az ifjúsági szekció négy jelöltjének sikerült bejutnia a parlamentbe. A Norvég Munkáspárt az összesen 169 tagú új törvényhozás 55 mandátumát szerezte meg a hétfői voksoláson.

A 32 éves Anders Behring Breivik mintegy két éve pokolgépet robbantott Oslo kormányzati negyedében, majd Utoya szigetén a kormányzó párt ifjúsági szekciójának nyári táborában lövöldözni kezdett. A robbantásnak nyolc, a szigeten elkövetett vérengzésnek 69 halálos áldozata volt. A szélsőséges jobboldali elkövetőt a Norvégiában kiszabható maximális büntetésre, 21 év börtönre ítélték, amely lejárta után mindaddig meghosszabbítható, amíg úgy ítélik meg, hogy Breivik veszélyt jelenthet a társadalomra.

A hétfői parlamenti választások a konzervatív Höyre párt vezette jobboldali ellenzék győzelmét hozták, így Erna Solberg lehet Norvégia új miniszterelnöke.

A szavazatok 16,4 százalékával bekerült a parlamentbe a bevándorlás-ellenes populista Haladó Párt (FP) is, amelynek egy ideig a multikulturalizmust elítélő Breivik is tagja volt. Az FP egyértelműen elhatárolódik a merénylet elkövetőjétől, aki maga is a párt szemére vetette, hogy az túl engedékeny. A párt negyvenéves fennállása óta harmadik legjobb választási eredményét érte el, de 2009-ben elért 22,9 százalékos eredményéhez képest visszaesett a támogatottsága.

Az új parlament 169 tagjából csupán három külföldi származású, közülük egy képviselő a Haladó Párt tagja.