Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Áttörés a szerb-koszovói kormányfői tárgyalásokon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Európai Uniónak sikerült áttörést elérnie a koszovói konfliktus ügyében - közölte Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben.

Ashton egy vasárnap éjjel kiadott nyilatkozatban közölte, hogy Ivica Dacic szerb és Hashim Thaci koszovói miniszterelnökkel tartott újabb tárgyalásain a felek "megállapodásra jutottak távközlési és energetikai ügyekben". Részleteket azonban nem árult el.

A dokumentum szerint Dacic és Thaci emellett "fontos döntéseket hoztak annak érdekében, hogy a november 3-án esedékes koszovói helyhatósági választások - amelyeket eddig bojkottal fenyegettek a koszovói szerbek - tiszta választások legyenek, a lehető legnagyobb részvétellel".

"A miniszterelnökök megállapodtak, hogy az EBESZ vezetésével kétoldalú választási munkacsoport ül össze a közeli napokban, hogy mielőbb átültesse a gyakorlatba a ma este hozott döntéseket" - teszi hozzá az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

A dpa német hírügynökség szerint a vasárnap nyélbe ütött kompromisszum egyik feltétele volt annak, hogy Szerbia jövő januárban megkezdhesse EU-csatlakozási tárgyalásait, aminek jóváhagyásáról decemberben dönt az unió vezetése.

Szerbia nem ismeri el egykori tartományának öt és fél éve egyoldalúan kikiáltott függetlenségét, miközben a világ mintegy száz állama már elismerte azt a nemzetközi jognak megfelelően.

A Koszovó északi részén élő szerbek túlnyomó többsége eddig minden koszovói választást bojkottált. Politikai vezetőik ez alkalommal is azzal fenyegettek, hogy bojkottra szólítják majd fel a koszovói szerbeket, ha a választást Pristina törvényei alapján rendezik meg.

Ami a távközléssel kapcsolatos problémát illeti, a koszovóiak önálló telefonos előhívó számot akarnak, mivel még ma is a szerb előhívót kell használniuk, Belgrád pedig továbbra is fenn akarja tartani Észak-Koszovóban a saját mobilszolgáltatóit.

Energetikai téren Koszovó önálló áramellátó rendszert szeretne, míg Belgrád továbbra is saját áramellátó társaságaival akarja ellátni a koszovói szerbeket.