Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Németh Zsolt: Nőhet a vajdasági magyarok mozgástere

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A vajdasági magyar közösség mozgásterét, lehetőségeit növeli, hogy Magyarország és Szerbia kapcsolatai jelentősen fejlődtek az elmúlt időben - mondta a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Németh Zsolt Szerbiába utazott, hogy részt vegyen a doroszlói szentkúti búcsún és a zentai katolikus templom orgonájának átadási ünnepségén. Az államtitkár az MTI-nek nyilatkozva kifejtette: a doroszlói búcsú rendkívül jelentős egyházi esemény, "a délvidéki csíksomlyói búcsú". Az eseményen Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát celebrált szentmisét - tette hozzá.

Németh Zsolt elmondta: részvételével azt kívánta kifejezni, a magyar kormánynak fontos, hogy "az egyház Délvidéken is be tudja tölteni a nemzetmegtartó szerepét, ezért a támogatásunkról biztosítjuk a hívek körében végzett szolgálatát".

A zentai eseménnyel kapcsolatban megemlítette, hogy Magyarország anyagilag is hozzájárult az orgona felújításához.

Az államtitkár hangsúlyozta: a vajdasági magyarságnak egységesen kell megjelenítenie céljait, törekvéseit.

Németh Zsolt megítélése szerint a délvidéki magyar közösség helyzetét nagymértékben javította, hogy a Magyarország és Szerbia közötti megbékélési folyamatban az elmúlt időben több látványos eredményt is elértek. Példaként említette, hogy a két ország államfője júniusban közösen hajtott fejet a második világháborúban ártatlanul megölt magyar és szerb áldozatok előtt a szerbiai Csúrogon.

A magyar-szerb kapcsolatépítés újabb állomása lesz, hogy hamarosan Budapestre látogat a szerb külügyminiszter - jegyezte meg.

Júniusban a szerb-magyar történelmi megbékélés szellemében a második világháborúban ártatlanul megölt magyar és szerb áldozatok kivégzésének helyén rótta le kegyeletét a vajdasági Csúrogon Áder János magyar és Tomislav Nikolic szerb államfő. Áder János ezt megelőzően Belgrádban, a szerb parlamentben mondott beszédében bocsánatot kért azokért a bűnökért, amelyeket a második világháború során magyarok követtek el ártatlan szerbek ellen a Vajdaságban.