eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Újabb vádat emeltek Murszi ellen

Újabb vádat emeltek a megbuktatott egyiptomi elnök, Mohamed Murszi ellen.

Szombati egyiptomi sajtójelentések szerint ezúttal az igazságszolgáltatás megsértésével gyanúsítják őt. Eszerint azt róják fel neki, hogy az országban 2005-ben tartott parlamenti választásokon az ellenzék vezetőjeként a szavazás állítólagos manipulálásával vádolta meg a választásokat igazságügyi hatóságokat.

Az egyiptomi főügyész szeptember elején már erőszakra való felbujtás gyanújával emelt vádat Murszi ellen. A volt elnöknek - akit július 3-án mozdított el a hadsereg - legalább hét tüntető haláláért kell felelnie a bíróság előtt. A tüntetők abban a demonstrációban vesztették életüket, amely 2012 decemberében zajlott le Kairóban, tiltakozásul az elnök által kiadott alkotmányos rendelet ellen.

Murszi ellen ezen kívül nyomozás folyik abban az ügyben, amelyben sokadmagával megszökött a börtönből a Hoszni Mubarak megbuktatott államfő elleni felkelés idején, 2011 elején. Azzal gyanúsítják, hogy több más szökevényhez hasonlóan ő is bűnrészes volt börtönőrök meggyilkolásában, valamint hogy a szökést a Hamász palesztin szervezettel együttműködve hajtották végre. Ebben az ügyben azonban még nem volt vádemelés.

Murszit sorozatos tömegtüntetések után a hadsereg fosztotta meg hatalmától alig egy évvel azután, hogy hivatalba lépett. A hatóságok azóta kíméletlen hadjáratot folytatnak a Muzulmán Testvériség tagjai ellen.

Elmozdítása óta a volt államfőt ismeretlen helyen tartják őrizetben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×