eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Szíria - Az amerikai ENSZ-nagykövet nem számol a támadás BT-felhatalmazásával

Az amerikai ENSZ-nagykövet csütörtökön kijelentette, hogy Szíria ügyében "nincs előrevezető járható út" a Biztonsági Tanácsban, mert Oroszország Bassár el-Aszad szíriai elnök védelmében túszul ejtette a testületet.

Samantha Power ENSZ-nagykövet nyilatkozata újabb jele annak, hogy az Egyesült Államok nem fog törekedni a világszervezet támogatásának megszerzésére a Szíriára mérendő megtorló katonai csapáshoz, amelynek indoka a Damaszkusz közelében augusztus 21-én végrehajtott vegyifegyver-támadás.

Az amerikai misszióvezető szerint a Nagy-Britannia által a múlt héten a BT öt állandó tagja elé terjesztett határozattervezet, amely ellenlépéseket sürgetett a vegyi támadásra, gyakorlatilag halott.

Power szerint nincs arra kilátás, hogy a határozatot elfogadják, különösen arra nem, hogy azt Oroszország megszavazza. A határozattervezetet benyújtó Nagy-Britannia egyébként a brit parlament határozatának értelmében nem vesz részt a Szíria ellen tervezett amerikai katonai csapásban.

"Megfontolt álláspontunk a vegyi fegyverek ügyében tett több hónapi erőfeszítés és mintegy két és fél évnyi - a Genf (a szíriai béketárgyalások) és a humanitárius helyzet érdekében tett - erőfeszítés után az, hogy nincs előrevezető járható út ebben a Biztonsági Tanácsban" - mondta Samantha Power.

Oroszország és Kína eddig háromszor vétózta meg, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa Szíriát elítélő határozatot fogadjon el. Ellentétben Washingtonnal, Londonnal és Párizzsal, Moszkva az augusztus 21-i vegyifegyver-támadásért nem a szíriai kormányerőket, hanem az ellenük harcoló felkelőket tette felelőssé.

Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára a héten figyelmeztetett rá, hogy "az erő alkalmazása csak az ENSZ Alapokmány 51. cikkével összhangban lévő önvédelem és/vagy a Biztonsági Tanács felhatalmazása esetén jogszerű". Samantha Power azonban úgy vélekedett, hogy néha, amikor a testület holtpontra jut, meg kell kerülni a világszervezetet.

Az Egyesült Államok 1999-ben, amikor a BT Koszovó ügyében hasonlóképpen lebénult, az ENSZ jóváhagyása nélkül, a NATO támogatására hivatkozva indított légi hadműveletet a szerb csapatok és milíciák ellen.Óriás vegyi tölteteket hordoztak a rakéták

Ötvenszeres szarintöltetet szállították azok a rakéták, amelyeket augusztus 21-én vetettek be Damaszkusz környékén - írta csütörtöki számában a The New York Times egy friss fegyverszakértői tanulmányra hivatkozva.

A becsapódott vegyi fegyverekről a helyszínen készült fotókra, videofelvételekre és szemtanúk vallomására támaszkodó tanulmány ezzel a megállapításával választ ad arra a kérdésre, hogy miért volt szokatlanul sok áldozata a támadásnak. Az amerikai kormány által közzétett adatok szerint a vegyi támadásban 1429 ember - köztük 426 gyerek - vesztette életét.

A Richard M. Lloyd robbanótöltet-szakértő és Theodore A. Postol, a Massachusettsi Műszaki Egyetem fizikusa által elvégzett kutatás szerint a Damaszkusznál bevetett rakéták 50, nem pedig 1-2 liter méreganyagot szállítottak. Lloyd és Postol szerint a korábbi szakérői vizsgálatok azért becsülték sokkal kevesebbre a rakéták által hordozott szarin mennyiségét, mert tévesen méregtartálynak néztek egy cső alakú alkatrészt. Annak rendeltetése azonban az volt, hogy a rakéta becsapódását követően felrobbanjon és a vegyszer ezáltal minél nagyobb területen szóródjon szét.

Stephen Johnson, a brit hadsereg volt és a Cranfieldi Egyetem jelenlegi vegyifegyver-szakértője szerint ha az 50 literes vegyifegyver-töltetről szóló állítás megfelel a valóságnak, akkor a támadás elkövetője csakis a szíriai hadsereg lehetett. A felkelők ugyanis nem tudnának ilyen nagy mennyiségű szarint előállítani, vagy zsákmányolni.

Raymond A. Zilinskas, a Montereyi Nemzetközi Tanulmányok Intézetének vezető kutatója, volt ENSZ-fegyverellenőr szerint helytálló lehet a Lloyd és Postol-féle vizsgálat. A szakértő szerint a szíriaiak által használt eszközök hasonlítottak az irakiak által Iránra 1980-ban kilőtt rakétákra, amelyek egyenként 9 liter mérgező vegyszert tartalmaztak. Az augusztus 21-én Damaszkusz környékén bevetett eszközökben azonban volt egy második tartály is.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×