eur:
393.59
usd:
368.11
bux:
66311.1
2024. április 24. szerda György

Helmut Schmidt is megszólalt a német kampányban

Jóval 2020 utánig eltart a volt NDK felzárkózása Németország nyugati részéhez - mondta Helmut Schmidt egykori nyugatnémet kancellár pénteken egy választási rendezvényen.

A szociáldemokrata politikus szerint a német egységfolyamat során sok minden félresikerült. Így például "nem akartuk, de mégis tönkretettük az NDK-s ipart", ami tovább erősítette a két országrész közti egyenlőtlenségeket - mondta Schmidt a keleti Brandenburg tartomány névadó településén, a Havel mentén fekvő Brandenburg városban (Brandenburg an der Havel).

Helmut Schmidt a szociáldemokrata párt (SPD) parlamenti frakcióvezetője, Frank-Walter Steinmeier meghívására vett részt a pódiumbeszélgetésen. Ez volt az SPD-kampány egyetlen nagyobb rendezvénye, amelyen felszólalt a német baloldal legtekintélyesebb alakjai között számon tartott volt kormányfő, aki 1974-től 1982-ig volt az NSZK kancellárja.

Schmidt az elődje, Willy Brandt által elindított és a szocialista táborral folytatott viszony rendezését előirányzó úgynevezett keleti politika jegyében többször tárgyalt Erich Honeckerrel. A keletnémet pártfőtitkár "sajnálatra méltó, bizonytalan ember volt", és mindenben Moszkva döntéseitől függött - mondta a 94 éves politikus.

Frank-Walter Steinmeier a beszélgetésen hangsúlyozta, hogy az SPD egyik fő törekvése a keleti tartományban élő nyugdíjasok járandóságának felzárkóztatása a nyugati nyugdíjakhoz. A szociáldemokraták fel akarnak lépni a vidék elnéptelenedése ellen is, ami a fiatalok nyugatra vándorlása miatt erősen sújtja a keleti tartományokat. Ezért az úgynevezett szolidaritási járulékot - a keleti tartományok fejlesztése céljából kivetett közterhet - meg kell tartani 2019 után is, amikor lejár a járulékról szóló megállapodás, de át kell alakítani, az elmaradt régiók fejlesztésére kell fordítani nyugaton és keleten egyaránt - mondta Steinmeier.

Helmut Schmidt a szíriai helyzettel kapcsolatban azt mondta: "rémisztő", milyen könnyen jutnak egyesek arra a belátásra, hogy a katonai beavatkozás a legjobb megoldás. "Én aztán nem vagyok pacifista, öreg katona vagyok", de az biztos, hogy kétnapi bombázásnál sokkal inkább veszélyeztetné a damaszkuszi rezsimet, ha egyetértésre jutna az Egyesült Államok és Oroszország - mondta a volt német kancellár.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×