eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Putyin: Oroszországban biztonságban érezheti magát a kiszivárogtató

Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) korábbi munkatársa "furcsa fickó", de biztonságban érezheti magát Oroszországban, mivel nem adják ki az amerikai hatóságoknak - közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök az AP hírügynökségnek és az orosz állami televíziónak adott, szerdán nyilvánosságra hozott interjújában.

"Furcsa fickó, nem tudom, hogy mi jár a fejében. Alapvetően elég nehéz sorsra ítélte magát. El sem tudom képzelni, mit fog csinálni legközelebb. De az teljesen világos, hogy nem fogjuk kiadni, itt biztonságban érezheti magát" - mondta Putyin az amerikai informatikusról, aki a nyár elején világméretű botrányt robbantott ki azzal, hogy kiszivárogtatta az amerikai nemzetbiztonsági szervek kiterjedt adatgyűjtési gyakorlatát.

Oroszország ideiglenes menedéket adott Snowdennek, ami felbőszítette az Egyesült Államokat, és Barack Obama elnök emiatt lemondta kétoldalú találkozóját Putyin elnökkel, amelyet a csütörtökön kezdődő G20-csúcsértekezlet előtt tartottak volna.

Snowden a titkos adatgyűjtéssel kapcsolatos botrány kirobbanása után először Hongkongba, majd onnan júniusban Moszkvába repült, ahol a seremetyjevói repülőtér tranzitvárójában rekedt, miután az Egyesült Államok bevonta útlevelét, és arra szólította fel az egyes kormányokat, hogy ne biztosítsanak menedékjogot neki.

Putyin elmondta, hogy Snowden Hongkongban találkozott először orosz diplomatákkal, de elzárkózott a tárgyalásoktól, miután Moszkva közölte, hogy akkor juthat Oroszországban menedékhez, ha felhagy az Egyesült Államoknak kárt okozó tevékenységgel, azaz a kiszivárogtatással.

"Két órával azelőtt tájékoztattak Snowden úr érkezéséről, hogy a repülőgépe földet ért volna" - tette hozzá az orosz elnök. Putyin tagadta, hogy az orosz hírszerzés bármiféle információt kapott volna a 30 éves amerikai férfitől. "Megvan a magunk nemzeti érdeke, és nem akarjuk aláásni az amerikai-orosz kapcsolatokat" - tette hozzá.

Annak ellenére, hogy Oroszország továbbra is megtagadja Snowden kiadatását, Putyin egyetértett azzal, hogy az Egyesült Államok bíróság elé akarja állítani az informatikust. "Ha tényleg titkos adatokról lenne szó, és egy hasonló személy kárt okozna nekünk, akkor kétség kívül arra törekednék, hogy az orosz igazságszolgáltatás színe elé kerüljön" - tette hozzá az orosz államfő.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×