Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szíria - A Fehér Ház kész átfogalmazni a támadásra vonatkozó határozattervezet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fehér Ház a törvényhozók aggályainak eloszlatására kész átdolgozni a katonai erő Szíriával szemben való alkalmazásáról szóló kongresszusi határozattervezetet - közölte hétfőn egy név nélkül nyilatkozó amerikai kormányzati tisztségviselő.

Az illetékes szavai szerint a kormány olyan változtatásokra hajlandó, amelyek "belül maradnak" az elnök által korábban említett "paramétereken". Barack Obama elnök egy méreteit és időtartamát tekintve is korlátozott fellépést helyezett kilátásba Damaszkusszal szemben, kategorikusan kizárva a szárazföldi erők bevetését.

"Katasztrofálisak lennének a következményei annak, ha a kongresszus elutasítaná egy ilyen határozat elfogadását, miután az Egyesült Államok elnöke elkötelezte magát az akció mellett" - jelentette ki John McCain republikánus szenátor, miután párt- és szenátortársával, Lindsay Grahammel együtt megbeszélést folytatott Obama elnökkel a Fehér Házban.

McCain hangoztatta, hogy bátorítólag hatott rá az "őszinte" eszmecsere, amely során lehetőséget találtak az együttműködésre, de úgy vélekedett, hogy a kormányzatnak még mindig "hosszú utat" kell megtennie a határozat elfogadtatásáig. Utalt rá, hogy Grahammal együtt az elnök által a kongresszus elé beterjesztett határozattervezet kibővítése mellett érvelt, hogy a katonai csapás ne csak arra válaszoljon, hogy az Aszad-rezsim vegyi fegyvereket vetett be.

"Azt akarjuk, hogy kifejezésre jusson az a cél is, hogy idővel meggyengítsük Bassár el-Aszad (katonai) képességeit, valamint növeljük és javítsuk a Szabad Szíriai Hadsereg és a Szabad Szíriai Kormány képességeit, hogy azok fokozni tudják a harctéri lendületet" - nyilatkozott McCain.

A szenátusban már kedden megkezdődnek a bizottsági meghallgatások Szíriával kapcsolatban, de a kongresszus két háza csak a jövő héten kezdődő őszi ülésszakon tárgyalja majd plenáris ülésen is a problémakört.

Stockholm csak politikai megoldást lát jónak a szíriai helyzetben

Svédország semmilyen katonai eszközt nem lát jónak a szíriai konfliktus megoldására, a politikai változásokban látja a kiutat - jelentette ki hétfőn Fredrik Reinfeldt svéd miniszterelnök a köztévének adott nyilatkozatában azzal kapcsolatban, hogy svédországi látogatásra érkezik Barack Obama amerikai elnök, aki a washingtoni kongresszus támogatását kérte egy Szíria elleni katonai támadáshoz.

Obama szerdán kezdődő kétnapos látogatásán a kétoldalú megbeszélések egyik témája a szíriai helyzet lesz. Reinfeldt azt mondta: megérti az amerikaiak frusztrációját, de bármilyen döntés előtt "megbízható bizonyítékok kellenek". Meg kell várni, hogy milyen eredménnyel zárul azoknak a mintáknak az elemzése, amelyeket az ENSZ megbízásából a svéd Ake Sellström vezette szakértői csoport tagjai vettek Szíriában a feltételezett gáztámadások helyszínén - tette hozzá.

Korábban Carl Bildt svéd külügyminiszter is megerősítette a svéd álláspontot: "Szíriával és az Aszad-rendszerrel kapcsolatban úgy véljük, hogy határozott reagálásra van szükség, de legjobb lesz, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsán keresztül érjük ezt el" - mondta.

Amerikai elnöknek ez lesz az első hivatalos, kétoldalú látogatása Svédországban. A kormányközi tárgyalások középpontjában a két ország szabadkereskedelmi megállapodása áll majd.

Obama látogatására már hetek óta szigorú biztonsági ellenőrzéssel készülnek Stockholmban, az Egyesült Államok szerint ugyanis Svédország "kockázatos hely", amit számukra Olof Palme miniszterelnök és Anna Lindh külügyminiszter 1986-os, illetve 2003-as meggyilkolása támaszt alá. A svédek nem értenek egyet ezzel a besorolással, mert úgy vélik, hogy a két tragikus eset ellenére biztonságos országban élnek.

Hétfőn a svéd főváros felett több helikopter körözött, és vadászrepülőgépek repültek el egymás után. Hivatalos adatok szerint 550-en lesznek az elnöki kíséretben, közöttük a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és titkosszolgálatok több ügynöke. A svéd rendőrségi állományból 2000 embert mozgósítanak. A főváros nagy része szerdán és csütörtökön teljesen le lesz zárva, a közlekedésben káosz várható. Demonstrációkra is számítani kell, aktivisták tüntetést terveznek az amerikai megfigyelési botrány miatt.