eur:
394.96
usd:
371.49
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

A honvédség újabb egysége fejezi be tevékenysége hagyja el Afganisztánt

Októberben a Magyar Honvédség Kabuli Nemzetközi Repülőtér Õr- és Biztosító Kontingens is befejezi tevékenységét Afganisztánban - mondta Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke kedden egy budapesti háttérbeszélgetésen.

Mint mondta: ez nem rendkívüli döntés. A misszió mandátumát több alkalommal hosszabbították meg hat hónappal. Most úgy döntöttek, hogy nincs szükség a kabuli repteret őrző magyar katonai egység mandátumának meghosszabbítására.

Benkő Tibor kifejtette: az afganisztáni katonai szerepvállalás 2014-től jelentősen megváltozik. Ekkortól a magyar katonák is elsősorban a felkészítés, oktatás, képzés területén segítik az afgánokat.

A Magyar Honvédség tartományi újjáépítési csoportja március végén tért haza Magyarországra. Májusban a NATO vezette afganisztáni nemzetközi erő (ISAF) misszióban szolgáló újabb magyar egység, a harci helikopter mentorcsoport is befejezte tevékenységét. A PRT és a Mi-35 Légi Kiképzés-támogató Csoport kivonása után az Afganisztánban szolgáló mintegy 420 magyar katona jelenleg hat kontingensbe szerveződve és egyéni beosztásokban látja el feladatait.

A legnagyobb ezek közül a MH Kabuli Nemzetközi Repülőtér Õr- és Biztosító Kontingens, több mint kétszáz fős létszámmal. Emellett a Magyar-amerikai Katonai Tanácsadó Csoport, a MH Mi-17 Légi Tanácsadó Csoport, a MH Különleges Műveleti Kontingens, a MH Logisztikai Iskola Magyar Mentorcsoport, valamint a MH Nemzeti Támogató Elem Afganisztán továbbra is folytatja az afganisztáni missziót.

Hende Csaba honvédelmi miniszter a PRT hazatérésekor is kiemelte: az ISAF 2014 végén befejezi küldetését, és kivonja harci erőit a közép-ázsiai országból. Az ISAF fokozatosan, tartományról tartományra haladva adja át az afgán kormányerőknek a biztonság fenntartásáért viselt fő felelősséget. Ezzel együtt - ahogy abban a tavalyi NATO-csúcson is megállapodtak - a nemzetközi haderő 2014-es kivonulása után sem hagyják magára Afganisztánt. Új nemzetközi misszió kezdődik, amelyben már a kiképzésre, tanácsadásra és támogatás nyújtására összpontosítanak majd - összegezte a miniszter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×