Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Francia kormányfő: Nemzetközi koalíciót kell létrehozni a szíriai beavatkozáshoz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem lehet megtorlás nélkül hagyni a Szíriában történteket, de a beavatkozáshoz nemzetközi koalíciót kell létrehozni - közölte Jean-Marc Ayrault francia kormányfő hétfőn, miután hírszerzési bizonyítékokat mutatott be arra vonatkozóan, hogy a szíriai kormányerők vegyi fegyvereket vetettek be. Bassár el-Aszad szíriai elnök ugyanakkor regionális háborúval fenyegetett egy nyugati támadás esetére.

"Ez a cselekedet nem maradhat válasz nélkül (...) Franciaország eltökélt, hogy megbüntesse Aszad rezsimjét a vegyi fegyverek bevetésért" - közölte Ayrault.

A kormányfő azt is kijelentette, hogy "Franciaország nem léphet fel egyedül". Ennek érdekében Francois Hollande köztársasági elnök mihamarabb nemzetközi koalíciót akar létrehozni.

Ayrault azután nyilatkozott, hogy hírszerzési bizonyítékokat mutatott be vezető parlamenti képviselőknek arra vonatkozóan, hogy a szíriai kormányerők jelentős mennyiségű vegyi anyagot vetettek be egy augusztus 21-én Damaszkusz környékén történt támadásban.

A francia kormány által közzétett jelentés szerint legalább 281 ember halt meg a majdnem két héttel ezelőtti támadásban. A katonai hírszerzés és a titkosszolgálat értesülésein alapuló jelentés több bizonyítékot - műholdképeket, videófelvételeket, vér- és vizeletmintákat, valamint a Le Monde francia lap helyszíni tudósítói által Szíriából kicsempészett vegyifegyver-mintákat - mutatott be, amelyek arra utalnak, hogy Aszad erői vegyi fegyvereket vetettek be a két és fél éve tartó polgárháborúban.

A jelentés azt is állítja, hogy az augusztusi támadáson túl a szíriai kormányerők áprilisban legalább két helyen használtak mérges gázokat a felkelőkkel szemben. A dokumentum szerint a jövőben hasonló támadásokat hajthat végre a rezsim.

Korábban a brit és az amerikai kormány is azt állította hírszerzési adatokra hivatkozva, hogy az augusztusi gáztámadást a szíriai rezsim követte el. John Kerry amerikai külügyminiszter a múlt héten azt mondta, hogy a támadásban több mint 1400 ember - köztük civilek, nők és gyermekek - vesztette életét.

A múlt hét közepén még úgy tűnt, hogy egy Szíria elleni csapás csak napok kérdése, azóta azonban a brit parlament elutasította a katonai fellépést, Barack Obama amerikai elnök pedig a kongresszusi szavazást kért az ügyben, így Franciaország megfigyelők szerint egyedül maradt a katonai fellépéssel kapcsolatos eltökéltségét illetően. A francia törvényhozás szerdán tárgyalja a szíriai helyzetet, de a parlamentben nem tartanak szavazást egy esetleges beavatkozásról, amit Hollande elnöknek joga van a képviselők megkérdezése nélkül is elrendelni.

Aszad elnök a Le Figaro francia lapnak adott interjújában - amelynek egyes részleteit már hétfőn kiszivárogtatták - tagadta a vádakat, és óva intett egy országa elleni katonai beavatkozástól. Aszad kétségbe vonta a nyugati országok bizonyítékait, és azzal fenyegette meg Franciaországot, hogy sérülni fognak érdekei, ha részt vesz egy Szíria elleni katonai akcióban.

"Felhívtuk az Egyesült Államokat és Franciaországot, hogy szolgáltassanak bizonyítékot. Obama és Hollande mindeddig képtelen volt erre" - mondta Aszad. A szíriai kormány szerint a gáztámadást az általa terroristáknak tartott felkelők követték el. Damaszkusz korábban azt állította az ENSZ-nek, hogy a felkelők legalább három további alkalommal vetettek be vegyi fegyvereket a kormányerők ellen.

Aszad arra is figyelmeztetett, hogy egy esetleges szíriai beavatkozás tágabb regionális konfliktussal fenyeget. "A Közel-Kelet egy puskaporos hordó, a kanóc pedig mindjárt leég. Nemcsak a szíriai válaszról kell beszélnünk, hanem arról is, hogy mi történik az első csapás után. A helyzet kontrollálhatatlanná fog válni, amikor a puskaporos hordó felrobban. (A csapást) káosz és radikalizmus fogja követni. Ez regionális háború veszélyével fenyeget" - mondta a szíriai elnök a Le Figaro francia napilapnak.