Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mit szólnak az oroszok, a britek, az izraeliek és a franciák Obama döntéséhez?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megérti és támogatja az amerikai elnök Szíriával kapcsolatos döntését a brit miniszterelnök. Barack Obama amerikai elnök szombaton jelentette be, hogy a kongresszus felhatalmazását kéri a Szíria elleni, általa már elvileg jóváhagyott katonai fellépéshez. David Cameron késő esti Twitter-üzenetében hangsúlyozta, hogy megérti és támogatja Obama álláspontját.

A brit parlament csütörtök este nem támogatta a Szíria elleni esetleges beavatkozást. A képviselők 285-272 arányban szavazták le a katonai műveletet támogató javaslatot.

A brit kormányfő - aki a szavazást megelőzően a Washington által szorgalmazott beavatkozás egyik fő támogatója volt - kijelentette: tiszteletben tartja a képviselők döntését. "Ennek megfelelően fogok cselekedni" - tette hozzá.

Az Egyesült Államok elnöke csak politikai megerősítésre vár a kongresszustól a Szíria elleni katonai beavatkozáshoz azzal, hogy benyújtotta javaslatát a törvényhozásnak - reagált vasárnap Barack Obama döntésére az orosz duma külügyi bizottságának elnöke.
Alekszej Puskov úgy véli, az amerikai elnök azt akarja elérni a törvényhozás jóváhagyásával, hogy azt mondhassa: az amerikai nemzettől kapott felhatalmazást a katonai akcióra. "A közvélemény-kutatási adatokból ítélve jelenleg nincs Obamának egyértelmű támogatottsága" - mondta.

Puskov szerint Barack Obama szombati bejelentésével legalább szeptember 9-ig elhalasztódott a Szíria elleni katonai hadművelet megkezdése. "Ez természetesen az amerikai kormányzat taktikájának megváltozása, a stratégiája nem változik" - hangoztatta az orosz kormányzó párt politikusa, aki szerint Washington mindenképpen katonai erőt akar Szíria ellen alkalmazni.

Rámutatott, hogy Washington nemcsak a hazai közvéleménytől, hanem az európai országoktól és más államoktól is a lehető legnagyobb támogatásra akar szert tenni abban, hogy helyes döntést hoz.

Franciaország nem lép fel egyedül Szíriával szemben, hanem megvárja az amerikai kongresszus döntését az esetleges katonai támadással kapcsolatban - jelentette ki a francia belügyminiszter.

Az Europe 1 rádiónak nyilatkozva Manuel Walls hangsúlyozta: "Párizs nem cselekszik egyedül." "Koalícióra van szükségünk" - tette hozzá. Franciaország ugyancsak támogatja a katonai beavatkozást.

Jeruzsálemben ellenben csalódást keltett, hogy Barack Obama a kongresszus felhatalmazását kérte a Szíria elleni katonai fellépéshez. Izraelben elsősorban az iráni atomprogram miatt látják aggasztónak az amerikai katonai csapás elhalasztását, esetleg elmaradását. Obama döntése ugyanis Jeruzsálemből nézve megkérdőjelezi az Irán ügyében tett amerikai ígéretek komolyságát is.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök vasárnapi nyilatkozatában úgy értékelte, hogy az amerikai álláspont teljes mértékben érthető. Obama elnök döntését Tusk egyértelműnek és szükségesnek nevezte.

A japán kormány szoros figyelemmel követi a tervezett amerikai kongresszusi szavazást a Szíria elleni esetleges katonai támadásról - jelentette ki vasárnap Tokióban Abe Sindzó miniszterelnök, aki úgy vélte, hogy Obama döntése tükrözi szilárd eltökéltségét a katonai erő alkalmazására.

A japán és az amerikai külügyminisztérium már korábban megállapodott abban, hogy állandó egyeztetést folytat a szíriai helyzetről, és közösen tesz erőfeszítéseket a konfliktus rendezésére.