eur:
393.92
usd:
368.88
bux:
65781.71
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Kötelező formaruháról is rendelkezik az új orosz oktatási törvény

Új oktatási törvény lépett hatályba vasárnap Oroszországban: ez szentesíti a felsőoktatás átalakítását, de megerősíti az ingyenes nevelést és az oktatást az óvodákban, valamint az általános- és középiskolákban. A jogszabály rendelkezik a pedagógusok béréről is.

A csaknem négy évig készülő és mostantól érvényes jogszabály kimondja, hogy Oroszországban az oktatás továbbra is ingyenes. Az általános iskolák felsőbb osztályos diákjai számára megnövelték a tanórák számát és elrendelték, hogy az iskolák biztosítsák a külön művészeti foglalkozásokat azoknak a gyerekeknek, akik egyébként zenei-vagy táncművészeti intézményekbe járnának emiatt. Ez az oktatás azonban nem lesz ingyenes - jegyzik meg szakértők.

Az új oktatási törvény értelmében újra bevezették a kötelező formaruhát is Oroszországban. Minden iskola maga határozza meg a viseletet. Ez sem kevés költséget jelent a szülőknek.

Az új orosz törvény előírja, hogy az általános iskolai pedagógusok fizetése nem lehet kevesebb, mint az aktuális átlagbér abban a régióban, ahol dolgoznak. A falusi tanítóknak, tanároknak továbbra is biztosítja a lakáshasználattal kapcsolatos díjkedvezményeket. A falusi iskolákat pedig csak akkor zárhatják be, ha azzal a helyi közösség is egyetért.

Az 1992-es oktatási és 1996-os felsőoktatási törvényt felváltó jogszabály kidolgozását éles vita kísérte. Az utóbbi két és fél évben a jogszabállyal kapcsolatosan több mint 600 ezer észrevétel érkezett be a parlamenthez.

Sokan attól tartottak, hogy megszűnik az ingyenes oktatás, és a kevésbé tehetős családok gyermekei számára elérhetetlenek lesznek a színvonalas oktatási intézmények. Ellenállást váltott ki az is, hogy a kormány több felsőoktatási intézményt összevont, illetve néhányat megszüntetett. Az egyetemeken és főiskolákon az utóbbi években már csökkentették az államilag támogatott helyek számát, de állítólag a korosztályt érintő népességcsökkenés miatt a 2013-2014-es tanévben egyébként mintegy félmillióval kevesebb, mintegy 6 millió diák kezdte felsőfokú tanulmányait Oroszországban.

Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő szerint az új törvény az utóbbi évek változásaihoz igazodik és biztosítja a pedagógusi szakma rangjának emelését, a gyermekeknek pedig a méltó színvonalú oktatást. Dmitrij Livanov oktatási és tudományügyi miniszter pedig azt hangoztatta, hogy az új jogszabály alapvetően új fejezetet nyit az oktatásban.

A törvény bírálói szkeptikusak, minthogy Oroszországban a korrupció az egész oktatást áthatja. Gyakran csúszópénzt kell fizetni a bejutásért, kezdve a jobb nevelést biztosító óvodáktól egészen a színvonalasabb felsőoktatási intézményekig. Az értékes diplomákat pedig meg lehet vásárolni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei teljesítményt illeti, egyelőre az óvatos optimizmus jellemzi a kereskedést, kisebb emelkedést láthatunk a kontinens vezető tőzsdéin, a magyar piac azonban lefordult.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×