Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A szíriai ellenzék csalódott Obama döntése miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szíriai ellenzék csalódottságának adott hangot amiatt, hogy Barack Obama amerikai elnök úgy döntött, a kongresszus felhatalmazását kéri a szíriai kormányerők ellen tervezett katonai csapáshoz.

Szamír Nasar, a Szíriai Nemzeti Koalíció egyik vezetője az AFP francia hírügynökségnek vasárnap nyilatkozva elmondta: "azonnali és határozott csapásra számítottunk (...), de úgy gondoljuk, hogy a kongresszus jóváhagyja a katonai beavatkozást".

Nasar ugyanakkor üdvözölte azt a tényt, hogy Obama elnök a katonai beavatkozás mellett tette le a voksát, bár a csapásmérést "kilenc nappal elhalasztotta".

"Csalódottságot éreztünk" - jelentette ki Nasar, hozzátéve, hogy a brit parlamentnek a katonai beavatkozást elutasító döntése után az amerikai elnök meg akarja erősíteni álláspontját és politikai támogatást keres.

Úgy vélte, hogy az amerikai hírszerzési szolgálatok jelentése megcáfolhatatlan bizonyítékokat tartalmaz a szíriai rezsimnek a vegyi fegyverek bevetésében való felelősségére nézve. "A kongresszus tagjai meg fogják érteni, hogy az összefüggések teljes egészében mások, mint Irak esetében voltak" - mondta az Isztambulban élő szíriai ellenzéki politikus, aki szerint az Arab Liga tagországainak külügyminiszterei vasárnap "nagyon erős támogatásukról" biztosítják majd a katonai csapásokat.

"A török álláspont ugyancsak nagyon fontos. Washingtonnak szüksége van erre a támogatásra" - hangoztatta Nasar, aki jelezte, hogy a Szíriai Nemzeti Koalíció kapcsolatba lép Törökországgal és az arab országokkal, hogy a lehető legjobban összehangolják álláspontjukat az Egyesült Államokéval.

Barack Obama szombaton meglepte az egész világot döntésével, miszerint elvi döntést hozott a Szíria elleni katonai csapásról, de ehhez a kongresszus felhatalmazását kérte. Ezzel rövid távon kizárta a beavatkozás lehetőségét. A kongresszusi vita kimenetele bizonytalan, sok kételkedő képviselőt kell meggyőznie a Fehér Háznak a katonai művelet megalapozottságáról.