eur:
394.01
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

A szíriai ellenzék csalódott Obama döntése miatt

A szíriai ellenzék csalódottságának adott hangot amiatt, hogy Barack Obama amerikai elnök úgy döntött, a kongresszus felhatalmazását kéri a szíriai kormányerők ellen tervezett katonai csapáshoz.

Szamír Nasar, a Szíriai Nemzeti Koalíció egyik vezetője az AFP francia hírügynökségnek vasárnap nyilatkozva elmondta: "azonnali és határozott csapásra számítottunk (...), de úgy gondoljuk, hogy a kongresszus jóváhagyja a katonai beavatkozást".

Nasar ugyanakkor üdvözölte azt a tényt, hogy Obama elnök a katonai beavatkozás mellett tette le a voksát, bár a csapásmérést "kilenc nappal elhalasztotta".

"Csalódottságot éreztünk" - jelentette ki Nasar, hozzátéve, hogy a brit parlamentnek a katonai beavatkozást elutasító döntése után az amerikai elnök meg akarja erősíteni álláspontját és politikai támogatást keres.

Úgy vélte, hogy az amerikai hírszerzési szolgálatok jelentése megcáfolhatatlan bizonyítékokat tartalmaz a szíriai rezsimnek a vegyi fegyverek bevetésében való felelősségére nézve. "A kongresszus tagjai meg fogják érteni, hogy az összefüggések teljes egészében mások, mint Irak esetében voltak" - mondta az Isztambulban élő szíriai ellenzéki politikus, aki szerint az Arab Liga tagországainak külügyminiszterei vasárnap "nagyon erős támogatásukról" biztosítják majd a katonai csapásokat.

"A török álláspont ugyancsak nagyon fontos. Washingtonnak szüksége van erre a támogatásra" - hangoztatta Nasar, aki jelezte, hogy a Szíriai Nemzeti Koalíció kapcsolatba lép Törökországgal és az arab országokkal, hogy a lehető legjobban összehangolják álláspontjukat az Egyesült Államokéval.

Barack Obama szombaton meglepte az egész világot döntésével, miszerint elvi döntést hozott a Szíria elleni katonai csapásról, de ehhez a kongresszus felhatalmazását kérte. Ezzel rövid távon kizárta a beavatkozás lehetőségét. A kongresszusi vita kimenetele bizonytalan, sok kételkedő képviselőt kell meggyőznie a Fehér Háznak a katonai művelet megalapozottságáról.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×