Elfogták a Rózsaszín Párducok egyik tagját Franciaországban

InfoRádió / MTI
2013. augusztus 22. 15:29
Õrizetbe vették a Rózsaszín Párducok néven emlegetett hírhedt nemzetközi ékszerrablóbanda egyik tagját, aki három hónappal ezelőtt szökött meg egy svájci börtönből.

A negyvenes éveiben járó, montenegrói származású francia állampolgárt hétfőn fogta el a rendőrség a dél-franciaországi Avignonhoz közel egy villában.

"A férfi hetek óta lakott a megfigyelő-kamerákkal felszerelt épületben, és valószínűleg a fél szeme mindig nyitva volt alvás közben, mert, amikor a rendőrség lecsapott rá hajnali hat órakor, azonnal kiugrott az ablakon" - idézte rendőrségi forrását a Reuters hírügynökség.

A hatóságok reményei szerint a férfi hasznos információkkal tud szolgálni a közelmúltban történt cannes-i és nizzai ékszerrablásokról, köztük a Franciaország történetének eddigi legnagyobb ékszerrablásaként emlegetett júliusi esetről, amely során 136 millió dolláros zsákmánnyal távoztak az elkövetők.

A főként háborús múltú balkáni férfiakból verbuválódott bűnbanda luxusóra- és ékszerüzletek ellen szerte a világban végrehajtott vakmerő és látványos rablótámadásokról híresült el. Az Interpol szerint a banda 1999 óta mintegy 340 luxusüzletet rabolt ki Európában, a Közel-Keleten, Ázsiában és az Egyesült Államokban, együttes zsákmányukat 330 millió euróra becsülik.

A most letartóztatott férfi korábban a Francia Idegenlégió tagja volt. Macedóniában és Svájcban is körözték. Fegyveres rablás miatt ült börtönben, de májusban négy másik rabbal együtt megszöktették a svájci Lausanne börtönéből. Külső segítőtársai átvágták a szögesdrótkerítést és létra segítségével szöktették meg őket a börtön udvarán keresztül pihenőidőben.

A Peter Sellers-féle 1963-as legendás bűnügyi filmkomédiára utaló Rózsaszín Párducok elnevezést brit nyomozók akasztották rájuk, miután - a filmhez hasonlóan - ők is arckrémes tégelybe rejtve bukkantak rá egy ellopott gyémántra.