A Muzulmán Testvériség mozgósít

InfoRádió / MTI
2013. augusztus 12. 06:14
Mozgósította híveit a megbuktatott elnök, Mohamed Murszi mellett kiálló iszlamista Muzulmán Testvériség, miután ismertté vált, hogy a hatóságok a Murszi-támogatók kairói tiltakozó táborainak felszámolására készülnek.

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség hétfő hajnali jelentése szerint a szervezet felszólította aktivistáit, illetve a hatalmától megfosztott elnök támogatóit, hogy az ország különböző részeiből utazzanak Kairóba. A Muzulmán Testvériség arra készül, hogy hétfőtől újabb tiltakozó akciókat szervez - a többi között az egyiptomi főváros központjában lévő Tahrír téren - a hadsereg ellen.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió arról számolt be, hogy a biztonsági erők - egyelőre legalábbis - nem kívánnak erőszakot alkalmazni Murszi hívei, illetve táboraik ellen. Ezért a televízió szerint első lépésben azt határozták el, hogy a tiltakozó táborokat blokád alá helyezik. Egy másik arab forrás közlése szerint a tiltakozásoknak vérontás nélkül akarnak véget vetni, a terv megvalósítása viszont akár három hónapig is eltarthat.

Az iszlamisták azt követelik, hogy helyezzék vissza hivatalába a július 3-án megbuktatott Mohamed Murszit. Azt hangoztatják, hogy mindaddig folytatják tiltakozó akcióikat, amíg ez nem történik meg. Az egyiptomi hatóságok ugyanakkor azt remélik, hogy a tiltakozók elszántsága hamarosan alábbhagy.