Kisiklott egy veszélyes anyagot szállító vonat Louisianában

InfoRádió / MTI
2013. augusztus 5. 10:10
Kisiklott egy veszélyes anyagot szállító vonat Louisiana amerikai szövetségi állam Lawtell nevű települése közelében helyi idő szerint vasárnap délután. Két vagonból a szabadba jutott valamennyi a szállított anyagból, emiatt a környék száz lakóházából ki kellett telepíteni az embereket.

Egy lakost kórházba szállítottak, mert a szemét érő irritációra panaszkodott. A vegyi anyagok szabadba kerülését már megállították, és a környezetszennyezés nem jelentős, a légszennyezés-érzékelők nem mutattak ki semmit - közölte egy katasztrófaelhárítási tisztségviselő.

A szerelvénynek legalább 20 kocsija kisiklott a Baton Rouge várostól nyugatra lévő településen. Az egyik tartályból nátrium-hidroxid került ki - ami sérülést, súlyos esetben halált okozhat, ha belélegzik vagy a bőrrel érintkezik -, egy másik tartályból pedig kenőolaj - közölte a vasúttársaság szóvivője. A baleset okát egyelőre nem tudják.

Megsérült egy olyan vagon is, amely vinil-kloridot szállított, de a tartálya nem ereszt. Ez az az anyag nagyon tűzveszélyes.

Bobby Jindal louisianai kormányzó úgy nyilatkozott, hogy a vegyi anyag okozta környezetszennyezések esetében soha nem lehet tudni rögtön annak mértékét, az majd csak legalább 24 óra múlva derül ki.

A vonaton a mozdonyvezetőn kívül egy mérnök tartózkodott. Egyiküknek sem esett baja.