Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hős volt az olasz buszbaleset sofőrje, vagy inkompetens?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Enrico Letta olasz miniszterelnök jelenlétében gyászszertartást tartottak a dél-olaszországi Pozzuoli sportcsarnokában a vasárnap esti autóbuszszerencsétlenség áldozatainak emlékére. Kedden egész Olaszországban nemzeti gyásznappal emlékeznek rájuk.

A Pozzuoli püspöke által bemutatott gyászmise előtt felolvasták mind a 38 áldozat nevét, amit taps kísért a zsúfolásig megtelt sportcsarnokban. A halottak többsége Pozzuoliban élt.

A csarnokban felállított oltár előtt sorakozó koporsók között nem volt ott a busz sofőrjéé, akinek a holttestét a hatóságok még nem adták ki a családnak.

A baleset okai még tisztázásra várnak. Szemtanúk szerint az autóbusz, amely vasárnap este lezuhant egy viaduktról, az utolsó kilométert nagy sebességgel tette meg. Ezt erősítették meg a baleset helyszínén, a campaniai A16-os autósztrádán a videokamerák által rögzített felvételek is. A nyilvánosságra hozott információk szerint a képeken azt látni, hogy a buszvezető mindent megtett a jármű megállítása érdekében. Ezért hajtott neki az előtte sorban álló autóknak, de ezek sem tudták megállítani a buszt, amely végül harminc méteres mélységbe zuhant.

Nem kizárt, hogy durrdefekt történt vagy a fék hibásodott meg.

A Corriere della Sera című olasz napilap keddi riportja szerint a sofőr, Ciro Lametta egész családja járművezetéssel foglalkozik. Lametta azonban eddig főleg iskolabuszokat vezetett. Még nem derült ki, hogy a férfi hős-e, aki mindent megtett a baleset elkerülésére, vagy ekkora jármű vezetéséhez nem volt elég tapasztalata - írta a Corriere.

A Codacons fogyasztóvédelmi szövetség kedden a turistabuszok műszaki ellenőrzését szorgalmazta. Olaszország útjain 27 ezer bérelt autóbusz közlekedik.