eur:
394.53
usd:
370.23
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Vállalná a börtönt Berlusconi

Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő inkább börtönbe menne, semmint hogy közhasznú munkát végeztessenek vele, vagy kedvezményes bánásmódot kapjon, s idős kora miatt házi őrizetben tölthesse le büntetését. Ezt ő maga közölte a Libero című lapban vasárnap megjelent interjújában, arra utalva, hogy az olasz Semmítőszék kedden tárgyalja fellebbezését a 4 év börtönről szóló az ellene hozott ítélet miatt.

"Nem vonulok száműzetésbe. S nem fogadnám el a közhasznú munkát sem, mintha egy bűnöző lennék, akit át kell nevelni" - mondta Berlusconi. Egyben hozzátette: azt is visszautasítaná, ha - az idős embereknek nyújtott, kedvezményes jogi eljárás keretében - felajánlanák, hogy házi őrizetben tölthesse le büntetését.

"Hamarosan 78 éves leszek, s így jogom lenne a házi őrizetes változatra. De ha bűnösnek mondanak ki, akkor vállalják is ezt a felelősséget: ebben az esetben börtönbe akarok menni" - nyilatkozta a volt kormányfő. Aki egyébként azt mondta, hogy az ellene folyó eljárások nagyon megviselik. "Immár egy hónapja nem alszom. Felébredek éjszaka, s csak nézem a mennyezetet, arra gondolva, hogy mit tettek velem." (Berlusconi ugyanis az ellene folyó bírósági eljárásokat a baloldali vizsgálóbírók által indított, politikai indíttatású hajtóvadászatnak tartja, saját maga ártatlanságát hangoztatva.) Arról viszont nem szólt az interjúban, hogy mit tenne az ítélet másik eleme, a közhivatal viselésétől való ötéves eltiltás esetén.

Berlusconit az úgynevezett Mediaset-ügyben adócsalás miatt ítélték még májusban 4 év börtönre és a közhivataltól való eltiltásra. A vád szerint az egykor Berlusconi, most gyerekei által irányított Mediaset televíziós csoport 2001 és 2003 között adócsalást követett el be nem fizetett közvetítési jogdíjakkal. A vád szerint Berlusconi vállalata összesen 280 millió eurót keresett feketén. A volt kormányfő azzal védekezett, hogy ő erről nem tudott, hiszen már a kérdéses időpontban, 2002-2003-ban is miniszterelnök volt, s nem foglalkozott filmes jogdíjakkal. Ezt mondta a mostani interjúban is. Az ügyész viszont idén márciusi vádbeszédében rámutatott, hogy Berlusconi mindig is cégcsoportjának legfőbb irányítója maradt, még akkor is, amikor leereszkedett a politikai arénába.

A többszörös volt olasz kormányfőt egyébként hivatalosan nem fenyegeti a börtönbevonulás veszélye: a 4 év börtönt egy amnesztiarendelet azonnal egy évre csökkentette, emellett a 70 év feletti, büntetlen előéletű olaszoknak a törvények értelmében eleve csak akkor kell rács mögé vonulniuk, ha erőszakos bűncselekményt követtek el. Berlusconi számára a közhivataltól való eltiltás a nagyobb veszély. A férfi 1994 óta játszik szerepet az olasz politikai életben, háromszor volt miniszterelnök, idén februárban szenátornak választották, s emellett ő a legfőbb jobboldali párt vitathatatlan tekintélyű vezetője. Így azután ha a Semmítőszék megerősíti a korábban hozott ítéletet, az óhatatlanul fokozza majd a feszültséget az olasz kormány mögött álló nagykoalícióban - még akkor is, ha Berlusconi fogadkozik, hogy nem akarja a kabinet bukását.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×