Szöul ismét tárgyalni akar Phenjannal

InfoRádió / MTI
2013. július 29. 06:59
Szöul azt javasolta hétfőn Phenjannak, hogy bonyolítsák le a "végleges tárgyalásokat" a keszongi ipari park újbóli megnyitásáról.

A dél-koreai országegyesítési minisztérium közölte: a panmindzsoni határátkelőn működtetett kommunikációs vonalon továbbított hivatalos javaslatban nem jelölték meg a tárgyalások dátumát és helyszínét, de arra kérték Phenjant, hogy mihamarabb válaszoljon.

A keszongi ipari park újbóli megnyitásáról szóló megbeszélések - hat tárgyalási forduló után - csütörtökön megfeneklettek, és Phenjan arra figyelmeztetett, hogy visszavezényli katonaságát az ipari park területére.

Az ipari park működése április 8-án állt le. A Dél-Korea és az Egyesült Államok ellen irányuló háborús fenyegetéseinek alátámasztására Phenjan visszahívta a több mint 120 dél-koreai vállalat által foglalkoztatott 53 ezer munkását, és egyoldalúan az ipari park azonnali bezárásáról döntött. Nem sokkal később Szöul is hazarendelte szakembereit az észak-koreai területről.

A különleges gazdasági övezetet 2003-ban közösen hozta létre a két Korea. A túlnyomórészt déli finanszírozású komplexumban elsősorban a dél-koreai piacra exportált cikkeket állítanak elő.

A két ország közötti kereskedelemben a legnagyobb részt vállaló iparterület működéséből Észak-Korea évente mintegy kétmilliárd dolláros bevételre tett szert, ami a nehéz gazdasági helyzettel küszködő rezsim számára elsődleges fontosságú devizaforrás.