Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csökkent a kivégzések száma a világban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csökkent 2012-ben a kivégzések száma a világban az előző évhez képest egy olasz nem kormányzati szervezet Rómában közzétett adatai szerint.

Míg 2011-ben 5004 emberen hajtottak végre halálbüntetést, 2012-ben 3967 embert végeztek ki, közülük 3 ezret Kínában. A legtöbb kivégzés Kína után Iránban (580), Irakban (129) és Szaúd-Arábiában (84) történt - közölte a Nessuno tocchi Caino (El a kezekkel Káintól) nevű, a halálbüntetést ellenző szervezet.

Emma Bonino olasz külügyminiszter az adatok közzététele után hangsúlyozta: azoknak az országoknak az esete a legaggasztóbb, amelyek elvileg moratóriumot hirdettek a halálbüntetések végrehajtására, de mégis tartanak kivégzéseket. Az olasz szervezet adatai szerint ebbe a kategóriába tartozott 2012-ben Botswana, Japán, Gambia, India és Pakisztán, valamint 2013-ban Indonézia, Kuvait és Nigéria.

Az olasz diplomácia vezetője elismerően szólt a "Kínában végbement előrelépésről a tájékoztatás és átláthatóság tekintetében", jóllehet az ázsiai ország továbbra is messze a legtöbb kivégzést hajtja végre a világon.

Kínában a legfontosabb változás az volt, hogy 2007-ben jogszabályban írták elő, hogy a helyi bíróságok által kiszabott halálbüntetéseket jóvá kell hagynia a legfelsőbb bíróságnak. "Ennek köszönhetően tavaly 3 ezerre csökkent a kivégzések száma a 2000-es évek elejére jellemző 8-9 ezerről" - mondta Sergio D'Elia, a Nessuno tocchi Caino titkára.

A szervezet felidézte: Európában egyetlen országban, Fehéroroszországban alkalmazzák ma is a halálbüntetést, 2012-ben három embert végeztek ki.