Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyanúsított a spanyol mozdonyvezető

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A spanyol rendőrség pénteki bejelentése szerint nem nyolcvan, hanem 78 halálos áldozata volt a Santiago de Compostela közelében bekövetkezett vonatszerencsétlenségnek. Megerősítették azt is, hogy a mozdonyvezetőt gyanúsítottként kezelik, és a kórházban rendőri őrizet alatt tartják.

A most bejelentett szám sem tekinthető még véglegesnek, mert még nem minden emberi maradványt sikerült egyértelműen azonosítani - mondta el sajtótájékoztatóján Antonio del Amo, a rendőrség tudományos csoportjának illetékese.

Mint kifejtette, a 78-ból eddig 72 áldozat - köztük egy algériai, egy mexikói és egy amerikai állampolgár - kilétét már azonosítani tudták.

A nyomozók dolgoznak a mozdony fekete dobozainak kiértékelésén is - mondta el María Pardo Ríos bírósági szóvivő.

Péntek reggel 83 sérültet még mindig kórházban ápoltak, közülük 32-nek súlyos az állapota.

Csütörtök este 8 órakor hivatalosan is őrizetbe helyezték az 52 éves Francisco José Garzón Amo mozdonyvezetőt, akit "a balesettel összefüggő bűncselekménnyel" gyanúsíthatnak - mondta el Galicia tartomány rendőrségének vezetője, Jaime Iglesias.

A rendőri felügyelet alatt álló férfit könnyű sérülésekkel kórházban ápolják, és kihallgatása bármelyik pillanatban esedékes lehet. Állapota még nem tette lehetővé, hogy meghallgassák - derül ki a hatóságok közléséből.

A Madridból érkező vonat szerda este siklott ki egy éles kanyarban, mindössze négy kilométerre a Santiago de Compostela-i pályaudvartól. A mozdonyvezető a rádióbeszélgetések tanúsága szerint óránkénti 190 kilométerrel haladt, holott az adott szakaszon óránkénti 80 kilométer volt a megengedett sebesség. A balesetet a fékezés ellenére már nem tudta elkerülni.