Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Döbbenet és sokk - videó percekkel a vonatkasztrófa után

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hétnapos gyászt rendeltek el csütörtökön a hatóságok a spanyolországi Galiciában, ahol szerdán Európa történetének egyik legsúlyosabb vonatkatasztrófája történt. 78 ember meghalt és több mint 140 megsebesült, amikor Spanyolország északi részén kisiklott egy szuperexpressz.

Egy kocsi a töltésen, a többi legalább tíz méterrel lejjebb darabokra szakadva, füstölve, lángolva a síneken hever. A környékről érkezett helyiek sorra húzzák ki a holttesteket a felismerhetetlenségig összetört vasúti kocsikból - a felvételt röviddel a katasztrófa után, még a mentők megérkezte előtt egy helyi készítette.

A videót is közlő El País spanyol lap idézi a vonat vezetőjének a baleset előtt, az állomás személyzetével folytatott rádióbeszélgetését, eszerint a férfi azt mondta, 190 kilométeres óránkénti sebességgel érkeztek abba az éles kanyarba, ahol 80-as sebességkorlátozás van érvényben.

A hatóságok kizárták a terrorcselekmény lehetőségét, és a műszaki hibát is, a Renfe spanyol vasúttársaság elnöke Julio Gómez-Pomar Rodríguez azt mondta, a szuperexpressz a baleset napján esett át műszaki felülvizsgálaton és mindent rendben találtak. A spanyol miniszterelnök a szerencsétlenség után röviddel Santiago de Compostelába utazott, a baleset a szülőhelyétől alig pár kilométerre történt.

"Ez egy nagyon nehéz nap. Életünk szörnyű, drámai balesete ez, amit sokáig nem felejtünk el. Ez életem legszomorúbb Szent Jakab ünnepe" - mondta tegnap, Spanyolország védőszentjének napján az ország történetének legsúlyosabb vonatkatasztrófájáról Mariano Rajoy.

A vonatvezetők egyike, a 3 évtizede a vasútnál dolgozó, 52 éves Francisco José Garzón Amo a beleset után a kabinjába szorulva az El País szerint azt ismételgette URH rádióján, emberek vagyunk, majd azt mondta, reméli, hogy senki sem halt meg, mert az az ő lelkén szárad majd.

A férfit kórházban kezelik, rendőrök őrzik, arról egyelőre nem lehet tudni, miért hajtott a vonattal a megengedett sebesség több mint kétszeresével. Sajtóhírek szerint a Madridból az Atlanti-óceán partján fekvő El Ferrolba tartó szuperexpressz, 218 utassal és négyfős személyzetével 5 perc késésben volt.