Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem várható enyhülés Peking és Tokió viszonyában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A "hideg konfrontáció" korszakaként jellemzi Peking és Tokió jelenlegi és várható jövőbeni viszonyát a vasárnap zárult japán felsőházi választás eredményét kommentáló cikkében a Kínában megjelenő Global Times című angol nyelvű napilap kedden.

A kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) fölényes győzelme és biztonságos többsége az Új Komeitó párttal tény, de Abe Sindzó pártja nem szerezte meg a többséget, ezért a japán miniszterelnök régóta dédelgetett vágyának megvalósítása, az alkotmánymódosítás bizonytalan - jegyezte meg az elsősorban külpolitikai kérdésekkel foglalkozó újság cikkének szerzője.

Abe hosszú távra rendezkedhet be hivatalában, s a lap szerint ez azt is jelenti, hogy határozott Kína ellenessége fennmarad, mi több nagyobb az esélye annak is, hogy augusztus 15-én, Japán 1945. évi kapitulációjának 63. évfordulóján ellátogat a háborús bűnösöknek is emléket állító Jaszukuni szentélybe.

A gyakran nacionalista írásokat közlő lap idézte a kormányfő első nyilatkozatainak egyikét, amelyben a Kína és Japán közötti kétoldalú kapcsolatokat az "egyik legfontosabbnak" minősítette. Utalt a két ország közötti szigetvitára, megjegyezte: e problémáknak nem kellene hatással lenniük az általános államközi kapcsolatokra.

Abe szavait ugyanakkor a szerző üres közhelynek minősítette és hangoztatta: a kétoldalú kapcsolatokban nem lehet enyhülésre számítani. Annak ugyanis előfeltétele lenne, hogy Abe kormányzata változtasson Kína "kezelésén". Hozzátette még, Kína ereje már elég nagy ahhoz, hogy elfojtson bármiféle Japántól eredő háborús törekvést, s ez - adott esetben - Tokió számára katasztrofális következményekkel járna.

A Global Times cikke rámutatott: Peking a japán kormány részéről több "radikális politikai konfrontációra" számít. A szerző a két ország kapcsolatrendszerét a normális államközi viszony és a hidegháború közötti szakaszba sorolta. Úgy vélekedett, hogy ennek rosszabbra válását a gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok mértéke akadályozza. A baráti, jószomszédi kapcsolatokhoz való visszatérésre a jelen körülmények között nem lát esélyt.

"Azt tanácsoljuk a kínai vezetőknek, hogy hosszú ideig ne találkozzanak Abéval, a magas szintű vezetők ne kommentálják a kínai-japán kapcsolatokat, azt hagyják a külügyi szóvivőre" - fogalmazott a cikkíró, aki szerint ezzel méltó választ adnának az olyan japán politikusoknak, mint amilyen Abe Sindzó.