Az üzleti vezetők többsége Merkel mellett áll

Infostart
2013. július 23. 15:15
Németországban a gazdaság töretlenül fejlődik, noha a fejlődés üteme az év folyamán némileg lassult. Ennek ellenére az állami bevételek az esztendő első felében a vártnál is magasabbak voltak és így szinte magától értetődik, hogy a politikai és üzleti döntéshozók többsége elégedett a jelenlegi kormány politikájával. Ez pedig tovább erősíti a kancellár arra vonatkozó esélyeit, hogy szeptemberben újra választják.

A nyári szünet némi pihenőt jelent a választási kampányban, így a média közvélemény-kutatások révén próbálja latolgatni a szeptember 22-én esedékes országos választás kimenetelét. Nem titok, hogy a gazdasági vezetők körében a kancellár komoly népszerűségnek örvend.

Ezt most a Capital című gazdasági magazin felmérése is megerősítette. A megkérdezettek 55 százaléka ugyanis határozottan elégedett Angela Merkel konzervatív-liberális koalíciójával. Az adat annál is érdekesebb, mert három évvel ezelőtt még alig 6 százalék helyeselte a kormány intézkedéseit.

A Capital magazin közvélemény-kutatásából kiderül az is, hogy a válaszadó döntéshozók 86 százaléka azt szeretné, ha Angela Merkel szeptember után is a Szabaddemokrata Párttal kormányozna, holott egy évvel ezelőtt még az -úgynevezett nagykoalíció - azaz a kereszténypártok és a szociáldemokraták együttműködését tartották a legelőnyösebbnek Németország szempontjából.

Ebben szerepet játszik az is, hogy Angela Merkel kihívóját, Peer Steinbrück egykori pénzügyminisztert ugyan hozzáértő politikusnak tartják, de pártja beígért adóreformját, elvetik, csakúgy, mint a leggazdagabb réteg fokozottabb megadóztatását, amitől a Zöldpárt is népszerűségének erősödését reméli. A Capital magazin több mint 500 menedzser, államigazgatási vezető, valamint politikai döntéshozó véleményét kérte ki.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást