eur:
394.38
usd:
370.05
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Cameron: korlátozni kell a gyerekekkel kapcsolatos tiltott tartalmak elérését

Korlátozni kell a hozzáférést az olyan internetes tartalmakhoz, amelyek gyermekek elleni szexuális és egyéb visszaéléseket ábrázolnak, és ha a nagy internetcégek erre önszántukból nem hajlandók, a brit kormány kész törvényben szabályozni a kérdést - mondta vasárnap a brit miniszterelnök.

David Cameron a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: elsősorban azt nem szabad hagyni, hogy ha valaki gyermekek elleni szexuális visszaéléseket ábrázoló felvételeket keres egy internetes keresőfelületen, keresése eredménnyel járjon. "Minden egyes ilyen felvétel bűncselekmény helyszínét mutatja" - hangsúlyozta a kormányfő.

Cameron szerint a brit kormány ezért "igen-igen erőteljes hangvételű beszélgetésre" készül az online keresőfelületeket működtető cégekkel arról, hogy bizonyos "aljas, gusztustalan" keresési kritériumoknak nem szabad találati eredményt kiadniuk.

"Nagy vita lesz, de ha nem érjük el, amit szeretnénk, akkor törvényalkotásra lesz szükség" - fogalmazott a miniszterelnök a vasárnapi BBC-interjúban.

Arra a riporteri kérdésre, hogy ezek szerint a brit kormány még nem érte el célját olyan vállalatoknál, mint a Google vagy a Yahoo, Cameron kijelentette: nem azt mondja, hogy ezek a cégek eddig nem tettek semmit ebben az ügyben, hanem azt, hogy az eddigieknél is többet kell tenniük.

Hozzátette: hisz a szólásszabadságban, de a szólásszabadság nem jelenti azt, hogy szabadon lehet gyilkosságra, gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekményekre uszítani. Itt egy háromszögről van szó: egyrészt azokról, akik feltöltik ezeket a tartalmakat - "őket el fogjuk kapni" -, másrészt azokról, akik keresik ezeket a tartalmakat - "őket is el fogjuk kapni" -, de vannak az internetcégek is, amelyek e tartalmak feltöltését és keresését lehetővé teszik, és nekik többet kell tenniük ennek megakadályozására - mondta a brit kormányfő.

A világhálón kívüli életben is vannak előírások, amelyek meghatározzák, hogy egy adott film hány éves kortól tekinthető meg a moziban, vagy hány éves kortól vásárolhat valaki alkoholt, az interneten azonban nincsenek ilyen szabályok - fejtegette Cameron.

A brit miniszterelnök hétfőn külön beszédben részletezi, hogy a kormány milyen lépésekre készül. Előzetes értesülések szerint a tervezett intézkedések között szerepel, hogy az internetes keresőfelületeket működtető cégeknek "feketelistát" adnak át azokról a tartalmakról, amelyeket a gyermekek elleni visszaéléseket vizsgáló és az online tartalmakkal szembeni védelmüket elősegítő központ (CEOP) állított össze.

Ha valaki a listán szereplő tartalmakra keres, a tervezett szabályozás alapján egy olyan honlap jelenne meg képernyőjén, amely a keresés várható következményeire figyelmezteti, például arra, hogy elvesztheti állását vagy akár gyermekeinek láthatási jogát is - mondja hétfői beszédében Cameron az előzetesen ismertetett részletek szerint.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×