A szíriai felkelők elfoglaltak egy várost Aleppó tartományban

InfoRádió / MTI
2013. július 22. 13:21
A szíriai felkelők elfoglalták hétfőn az északi országrészben fekvő Hán el-Asszalt, az egyik utolsó várost Aleppó tartomány nyugati részén, amely még a kormányerők kezén volt.

Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők légitámadások sorozatával válaszoltak Hán el-Asszal elestére.

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) jelentése szerint a hadsereg hétfő reggel adta fel a várost, miután a lázadók körülzártak egy déli negyedet. A lázadók által az interneten elhelyezett videofelvételek tanúsága szerint a hadsereg páncélosai kivonulnak a városból. Egy másik felvételen egy halott parancsnok látható, aki a lázadók szerint a kormányerők ellenállását irányította a hetek óta ostromlott városban.

A felkelők változatlanul blokád alatt tartják Aleppó - Szíria kereskedelmi fővárosa - kormányerők által ellenőrzött negyedeit. Az aleppói csata egy éve kezdődött a felkelők offenzívájával. Azóta patthelyzet alakult ki, a két fél övezetekre osztotta a várost. A polgárháború nem kímélte Aleppó központját sem, amely a világörökség része. A régi bazár egy része tavaly szeptemberben leégett, az Omajjádok mecsetének minaretje idén áprilisban leomlott, és maga a VIII. században épült templom is súlyos károkat szenvedett.

Az OSDH egy másik jelentése szerint a szíriai hadsereg tüzérsége Homszban porig rombolta Hálid ibn al-Valíd, Mohamed próféta egyik társának mauzóleumát. A becses műemlék a felkelők által ellenőrzött homszi negyedek visszaszerzéséért indított kormányoffenzíva áldozata lett.

Az 592-ben, Mekkában született Hálid ibn al-Valíd Mohamed próféta katonai vezetője volt, ő irányította Damaszkusz és Homsz ostromát, Szíria meghódítását, és részt vett Jeruzsálem elfoglalásában. 642-ben halt meg, Homszban temették el. Mauzóleumának építését a Szeleukida Birodalom korszakára (XI. század) teszik, a mauzóleum melletti mecset 1265-ben, a mameluk korban épült. A mauzóleum Homsz jelképe volt, minden muzulmán számára nagy jelentőségű műemlék.