eur:
393.2
usd:
367.37
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Tiltakozások több mint 100 amerikai városban

Az Egyesült Államok több mint 100 városában tartottak tiltakozó megmozdulásokat szombaton azért, mert egy floridai esküdtszék felmentette az önkéntes rendészként is tevékenykedő George Zimmermant, aki tavaly februárban agyonlőtte a 17 éves, fegyvertelen Trayvon Martint, mert az szerinte "gyanúsan bóklászott az esőben".

A tiltakozásokat Al Sharpton tiszteletes, az Országos Akcióhálózat polgárjogi aktivistája szervezte Igazságot Trayvon Martinnak jelmondattal. A tiltakozásokat - egyes helyeken felvonulásokat, más helyeken virrasztásokat - szövetségi intézmények épületei előtt tartották. Miamiban, Chicagóban és Los Angelesben százak vettek részt a tiltakozó menetekben, míg New Yorkban - ahol a legnagyobb létszámú megmozdulást tartották - mintegy kétezren tiltakoztak a bíróság felmentő ítélete miatt.

New Yorkban olyan ismert személyiségek is csatlakoztak a tiltakozókhoz, mint Jay Z hip-hop mogul és felesége, Beyoncé, aki internetes honlapján azt írta: Nekünk pontosan úgy kell küzdenünk Trayvonért, ahogyan az előttünk levő generáció küzdött Emmett Tillért. (A 14 éves Emmet Tillt 1955-ben fajgyűlölők meglincselték, és a tetteseket a bíróság felmentette. Ez a gyilkosság vezetett az amerikai polgárjogi mozgalom felerősödéséhez.)

Barack Obama amerikai elnök pénteken a fekete bőrűek érzéseinek megértését kérte az amerikaiaktól Trayvon Martin gyilkosának felmentő ítéletével kapcsolatban. Obama úgy fogalmazott, hogy "Trayvon Martin én is lehettem volna 35 évvel ezelőtt". Martin tavalyi lelövését követően a most 51 éves, színes bőrű elnök azt is mondta, hogy az áldozat akár az ő fia is lehetett volna.

Szövetségi ügyészek bejelentették, most megvizsgálják azt is, hogy Zimmerman vajon megsértette-e a polgárjogi törvényeket, de ügyvédek úgy gondolják, valószínűtlen, hogy ezzel új vádakra utaltak volna.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×