Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Öt halálos ítéletet hoztak Kínában csoportosan elkövetett gyilkosság miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Öt embert végrehajtandó halálbüntetésre ítéltek a kelet-kínai Santung tartományban, mert lemészárolták egy hajó legénységének 16 tagját még 2011-ben - jelentette a kínai média.

A Vejhaj városi középfokú bíróság 11 embert talált bűnösnek szándékos emberölésben és a Luzsungjü 2682 nevű halászhajó eltérítésében. A Chile térségében tartózkodó hajóval 2011 júniusában megszűnt a kapcsolat, majd alig több mint egy hónappal később Észak-Korea keleti partjainál bukkantak rá.

A vízi járművet a kínai halászati felügyelet hajója vontatta a kelet-kínai kikötőbe, fedélzetén az eredeti 33 fő helyett 11 fős legénységgel. A hatóságok "súlyos bűncselekmény" gyanújával azonnal megkezdték a nyomozást. Hat embert eltűntként tartanak nyilván.

Mint kiderült, a halászok egy része nem volt elégedett a fizetésével és ezért a hajó elrablása mellett döntött. A gyilkosság irányítója Liu Kuj-tuo volt, aki végül tíz társával végzett a többiekkel.

A bíróság öt embert talált különösen felelősnek a történtekért, őket a legsúlyosabb büntetésre ítélték, míg hatan határozott idejű szabadságvesztést, életfogytig tartó börtönt, illetve felfüggesztett halálbüntetést kaptak. Utóbbi többnyire életfogytiglant jelent a kínai igazságszolgáltatásban.

A kínai halálbüntetésekről, illetve kivégzésekről nem állnak rendelkezésre nyilvános, összesített hivatalos statisztikák, de becslések szerint a világ legnépesebb országában több kivégzést hajtanak végre, mint a Föld más országaiban együttvéve. A lakosság lélekszámához mérten állítólag csak Irán és Szingapúr előzi meg ebben.

A kínai törvényhozás 2011-ben a halálbüntetések kiszabásának korlátozásáról döntött, 68-ról 55-re szűkítette azon bűncselekmények körét, amelyek esetében ítéletként meghozhatják ezt a büntetést, illetve szigorította az eljárási szabályokat és felhívott a végrehajtandó halálbüntetések számának a csökkentésére. Ezen kívül minden egyes halálos ítéletet a Legfelsőbb Bíróságnak jóvá kell hagynia.