Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Izrael palesztin foglyokat enged szabadon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Izrael jóakarata jeleként kész szabadon engedni bizonyos számú, a zsidó államban bebörtönzött palesztin foglyot - közölte szombaton Juvál Steinic, a nemzetközi kapcsolatok és hírszerzés minisztere.

A politikus az izraeli rádióban úgy fogalmazott, hogy korlátozott számú palesztin fogoly szabadulhat. Hozzátette, hogy egyesek közülük már közel 30 éve raboskodnak izraeli börtönben. Arról nem beszélt, hogy szabadulásuk mikorra várható, de azt hangsúlyozta, a folyamat szakaszos lesz. Semmi kétség, hogy jelentős gesztusról van szó - mondta.

A bejelentés egy nappal azt követően hangzott el, hogy megállapodás született az izraeli-palesztin béketárgyalások újraindításának előkészítéséről.

John Kerry amerikai külügyminiszter pénteken kijelentette, megállapodás született, amely alapot teremt a végső státusról folytatandó tárgyalások felújításához a palesztinok és az izraeliek között. Hozzátette, hogy az egyezség nem végleges, és további finomításokra, egyeztetésekre van még szükség.

A gázai központú B'Tselem palesztin emberi jogi szervezet szerint négyezer-hétszáztizenhárom palesztin van izraeli fogságban. Ebből 169-en úgynevezett adminisztratív fogságban vannak, velük kapcsolatban egy olyan eljárás érvényes, amely szerint hat hónapig maradhatnak fogságban vádemelés nélkül, és ezt az időtartamot - korlátlan számban - meg lehet hosszabbítani.

A palesztinok és Izrael közötti közvetlen tárgyalások 2010 szeptemberében szakadtak meg, amikor Izrael megtagadta, hogy részlegesen befagyasztja az újabb telepek létrehozását a megszállt palesztin területeken.