Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Snowden-ügy: újabb leleplezések várhatók

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Napokon belül újabb leleplező cikkek jelenhetnek meg Edward Snowdentől, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egykori munkatársától származó információk alapján - mondta az a brit újságíró, aki júniusban a The Guardian című lapban elsőként közölte Snowden nemzetközi botrányt kiváltó kiszivárogtatásait.

Glenn Greenwald az ARD német közszolgálati televíziónak adott interjúban elmondta: Snowden révén 9-10 ezer szigorúan titkos minősítésű dokumentumokhoz jutott a Der Spiegel című német hírmagazin egy munkatársával, Laura Poitras-szal együtt egy hongkongi út során. A dokumentumok hét hete vannak nála, tanulmányozásukkal még nem végzett, de az már látható, hogy rendkívül szoros együttműködés alakult ki az NSA és amerikai cégek, köztük a Facebook, a Google és a Skype között.

Greenwald szerint arra lehet számítani, hogy a következő napokban további cikkek jelennek meg a Snowden-féle iratok alapján, és az újabb történetek "nagyobbat robbannak majd" Németországban, mint az NSA és a német szervek együttműködéséről szóló eddigi beszámolók.

A német szolgálatok nem azzal az intenzitással működnek együtt az elektronikus hírszerzésre szakosodott NSA-val, mint a brit, az ausztrál, vagy a kanadai szervek, de "ott vannak a második sorban", és állandó az információcsere közöttük - mondta az újságíró.

A Rio de Janeiróban élő Glenn Greenwald hozzátette: a seremetyjevói nemzetközi repülőtér tranzitzónájában tartózkodó Snowdennel egy titkosított azonnali üzenetküldő szolgáltatás segítségével tartja a kapcsolatot. Az amerikai informatikus, aki az oroszországi ideiglenes menedék iránti kérelmének elbírálására vár a reptéren, továbbra is meg van győződve arról, hogy helyes döntés volt az NSA titkos adatgyűjtő programjairól szóló dokumentumok kiszivárogtatása - tette hozzá.

Saját helyzetéről Greenwald elmondta: aki a világ legerősebb hatalmáról szóló szigorúan titkos dokumentumok birtokába jutott, annak gondoskodnia kell a személyes biztonságáról, különös tekintettel arra, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) jelenléte "erőteljes" Rióban. Hozzátette: állandóan magánál tartja a Snowdentől származó anyagokat, és másolatokat helyezett el az interneten.