Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elküldi a menekülteket Ausztrália

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ausztrália ezentúl az összes hajón érkező menekültet Pápua Új-Guineába irányítja, válaszul arra, hogy drámai mértékben megnövekedett az Indonéziából érkező menekültáradat - jelentette be pénteken Kevin Rudd kormányfő.

Rudd újságíróknak elmondta: mostantól azok, akik hajón érkeznek az országba, hogy menedéket kérjenek, nem tudnak többé menekültként Ausztráliában letelepedni. Hozzátette: erre Pápua Új-Guineában lesz csak lehetőségük egy az ország kormányfőjével, Peter O'Neill-lal pénteken aláírt megállapodás szerint. A menekültek fogadásáért cserébe Canberra támogatni fogja Pápua Új-Guinea oktatási, egészségügyi és igazságügyi rendszerét.

Az ausztrál kormányfő kitért arra is, hogy Jakarta szigorítani fogja a vízumpolitikáját az Iránból érkezőkkel szemben, tekintettel arra, hogy január és május között 2500 - többnyire Indonéziából útnak induló - iráni nyújtotta be menedékjog iránti kérelmét az ausztráliai hatóságokhoz, vagyis ötször annyi, mint 2012 azonos időszakában.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő csoport elítélte a canberrai kormány szigorú intézkedését, mondván, hogy Ausztrália ezzel kibújik erkölcsi kötelessége alól, és hátat fordít a világ legkiszolgáltatottabb embereinek.

Ausztrália területére az idén több mint 15 ezer menekült érkezett a tengeren keresztül, heves vitát gerjesztve a kormány menekültügyi politikájáról és a határvédelemről. Az országban szeptemberben parlamenti választásokat tartanak, és a kormányzó Munkáspárt számára a gond megoldása a sikeres szereplés egyik záloga. A kormánypárt június 26-án vonta meg a bizalmat Julia Gillard addigi kormányfőtől, és helyette Kevin Ruddot választotta miniszterelnökké, a párt nagyobb támogatottságát remélve a lépéstől.

2001 óta körülbelül ezren haltak meg, miközben lélekvesztőkön megpróbálták elérni az Ausztráliához tartozó indiai-óceáni Karácsony-szigetet, amely az Indonézia felől érkezőknek az első lehetőség ahhoz, hogy ausztrál felségterületre lépjenek. "Az ausztráloknak elegük van abból, hogy tőlük északra a tengerben embereket lássanak meghalni. Hazánknak elege van az embercsempészekből, akik kihasználják a menedéket keresőket és hagyják őket megfulladni a nyílt tengeren" - hangsúlyozta Rudd a döntéssel kapcsolatban.

Az új menekültügyi politika keretében az ausztrál kormány kibővíti a Pápua Új-Guinea részét képező Manus-szigeten található menekülttáborát, az eddigi kétszáz helyett háromezer férőhelyessé átalakítva azt.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint tavaly Ausztrália 16 ezer menedékkérelmet regisztrált, világszerte 469 ezer ilyen kérvényt nyújtottak be