Börtönt kaptak Berlusconi munkatársai

InfoRádió / MTI
2013. július 19. 19:48
Súlyos börtönbüntetésre ítélték pénteken Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő három közeli ismerősét és munkatársát kerítésért.

Lele Mora szórakoztatóipari ügynököt és Emilio Fede televíziós bemondót 7-7 évre, Nicole Minetti pártpolitikust, egykori szájhigiénikust 5 évre ítélték. A konkrét vád az volt ellenük, hogy lányokat hajtottak fel és fizettek le szexuális szolgáltatásokért Berlusconi és vendégei számára, és volt köztük egy fiatalkorú is, Ruby, az elhíresült marokkói bártáncosnő.

A lányokat a "bunga bunga parti" nevezetű házibulikon alkalmazták. Az ügyészség szerint a három vádlott mintegy harminc fiatal nőt vett rá a prostitúcióra 2009 elejétől 2011 januárjáig. Az ügyészek feltételezése szerint a mulatozásra szánt lányokat a két férfi személyesen válogatta ki fizikai adottságaik alapján, Minetti pedig főként a bacchanáliák szervezését intézte.

Az első két vádlottat örökre, az utóbbit öt évre eltiltották közhivatal betöltésétől. Berlusconit egy hónapja már 7 évre ítélték, mert pénzt fizetett szexért az említett fiatalkorúnak, visszaélt hivatali hatalmával, és mindezt megpróbálta leplezni.

Rubyval Fede vette föl a kapcsolatot 2009-ben egy szicíliai szépségversenyen, és Minetti ment el érte a milánói rendőrségre, ahol előzetes letartóztatásban volt lopás miatt. Kiszabadulását Berlusconi intézte el miniszterelnökként.

A két per közül a táncosnő csak ezen az utóbbin jelent meg. Vallomásában azt mondta, hogy álnéven vett részt a Berlusconi mulatságain, és azt hazudta, hogy elmúlt 19 éves, és hogy az édesanyja Hoszni Mubarak akkori egyiptomi elnök rokona. Berlusconi e családi kapcsolat ürügyével szabadította ki a letartóztatásból.

A milánói bíróság elrendelte az ügy aktáinak átadását az ügyészségnek elemzésre, hogy nem derülnek-e ki belőlük a volt kormányfőt terhelő további információk.