eur:
394.49
usd:
370.05
bux:
65185.17
2024. április 19. péntek Emma

Szabadon engedték a Breivikkel szimpatizáló zenészt

Szabadon engedte csütörtök este a francia rendőrség Kristian Vikernest, a szélsőséges nézeteiről ismert norvég metálzenészt, a 77 ember meggyilkolásáért elítélt norvég Anders Behring Breivik egyik szimpatizánsát, miután a több mint két napig tartó kihallgatásán nem bizonyosodott be, hogy terrorcselekményre készült - közölték rendőrségi források.

A 40 éves, Varg művésznevet használó, norvég állampolgárságú férfit és francia feleségét, Marie Cachet-t kedd reggel vették őrizetbe a közép-franciaországi Salon-la-Tour településen található otthonukban. Az ügyészség azzal gyanúsította őket, hogy terrorcselekményre készülnek, miután fegyvereket vásároltak. Ezt viszont törvényesen tették, a feleség ugyanis egy lövészklub tagja. A nő már szerda este, Vikernes pedig csütörtök este szabadon távozhatott a Brive-la-Gaillarde-i rendőrőrsről, ahol kihallgatták őket.

A férfi ellen ugyanakkor rasszista gyűlöletre való uszítás miatt vádat emeltek a párizsi büntetőbíróságon a blogján megjelent nyíltan antiszemita és idegengyűlölő írások és az otthonában tartott házkutatás során a számítógépében talált hasonló tartalmú szövegek miatt.

Kristian Vikernes - mielőtt áttelepedett Franciaországba - 16 évet töltött börtönben Norvégiában, miután 1993-ban több késszúrással megölte egyik zenészbarátját, a Mayhem együttes vezetőjét. Franciaországban több éve megfigyelés alatt áll szélsőséges nézetei miatt, de a párizsi ügyészség terrorelhárítási csoportja csak azt követően indított előzetes eljárást ellene, hogy felesége beszerezte a fegyvereket. A házkutatás során öt puskát foglalt le a rendőrség az otthonukban.

Manuel Valls belügyminiszter kedden azzal magyarázta a házaspár előállításának szükségességét, hogy a terrorizmussal szemben "jobb előbb cselekedni, mint utólag". Ugyanakkor elismerte, hogy sem célpontot, sem konkrét merénylettervet nem tudott a rendőrség azonosítani Kristian Vikernesszel kapcsolatban.

A norvég zenész azon 530 szimpatizáns közé tartozott, aki olvasta Breiviknek éveken át írt és közvetlenül a támadások előtt közzétett 1500 oldalas manifesztumát, amelyben "keresztes háborút" hirdetett az iszlám, a szocializmus és a média ellen. A 21 évnyi, meghosszabbítható büntetésre ítélt, a multikulturalizmust és "Európa muzulmán lerohanását" ellenző, most 34 éves Anders Behring Breivik 2011. július 22-én 77 embert ölt meg Oslóban és Utoya szigetén, közöttük számos fiatalt.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

A XVIII. kerületi Zöld Liget Tagóvoda teljes homlokzata és gépészete megújult, évtizedekre előre biztosítva az épület energiahatékony működését. Bár a klímaváltozás elleni küzdelemben az épületek felújítása az egyik legjelentősebb hatásokkal kecsegtető terület, itthon még viszonylag kevés kutatás-fejlesztés zajlik a témában. Az EU-s Horizon2020 keretprogram lehetőséget ad arra, hogy tagállamok kutatás-fejlesztő partnerei összefogjanak és úttörő megoldásokat fejlesszenek. Ez volt a célja a StepUP kutatás-fejlesztési projektnek is, ami innovatív megoldásokkal ösztönzi az energetikai mélyfelújítást, és ezáltal minél több épület karbonsemlegessé válását - szerepel az ABUD Mérnökiroda közleményében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×