eur:
395.66
usd:
371.98
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Fukusima miatt perli a japán kormányfőt elődje

A két évvel ezelőtti fukusimai atomerőmű-baleset kezelésére tett megjegyzései miatt beperelte Abe Sindzó japán kormányfőt elődje, Kan Naoto, aki a katasztrófa idején volt az ország miniszterelnöke.

Japán kommentárok szerint az ügy a vasárnap esedékes felsőházi parlamenti választást megelőző kampány része. Megfigyelők szerint Kan vélhetően az alapvetően atomellenes közhangulatot akarja felkorbácsolni Abe ellen a választások előtt.

Szerdai japán sajtóhírek szerint Kan Abe egy 2011. májusi írását nehezményezi, amelyben a mostani kormányfő azt állította róla, hogy hazudott szerepéről a fukusimai helyzet kezelését illetően, és a valósnál jobb színben tüntette fel magát.

Kan a fukusimai katasztrófa óta az atomenergia egyik legvehemensebb bírálójának számít Japánban, miközben Abe a leállított nukleáris erőművek mihamarabbi újraindítását szorgalmazza gazdasági okokra hivatkozva.

Abe 2011-es írása konkrétan azt állítja, hogy miközben Kan elmondása szerint maga hozta meg azt a "bátor döntést", hogy tengervíz befecskendezésével hűtsék a fukusimai reaktorokat a hűtőrendszerek leállása után, addig valójában az akkori kormányfő pont ennek ellenkezőjére adott parancsot, amelyet végül a helyszínen dolgozó szakemberek megszegtek.

Kan 11 millió jenes (24,6 millió forint) kártérítést követel Abétól becsületsértésre hivatkozva.

Felmérések az Abe vezette konzervatív Liberális Demokrata Párt jelentős győzelmét valószínűsítik, míg Kan pártja, a balközép Japán Demokrata Párt vélhetően ismét súlyos vereséget szenved majd, miután tavaly decemberben megbukott az alsóházi választásokon.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Nemcsak a forint szenvedte meg az amerikai inflációs kilátások változását, a korábban globális menedékdevizának számító japán jen 34 éves mélypontra gyengült a dollárral szemben. A gyengülés nem belföldi tényezőknek köszönhető, de ez nem jelenti azt, hogy a japán jegybank jövő heti kamatdöntő ülésen ne tudna tenni a jen védelmében. Csakhogy a Bank of Japan most mással van elfoglalva: azzal, hogy kirángassa az országot az őket évtizedek óta sújtó stagnálásból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×