eur:
393.85
usd:
367.85
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Életbe lépett az azonos neműek házasságát engedélyező brit törvény

Életbe lépett szerdán az azonos neműek házasodását lehetővé tévő brit jogszabály, miután a londoni parlament két háza által hosszas tárgyalássorozat után e héten elfogadott törvényt az uralkodó kihirdette.

A törvénymódosítást a Konzervatív Párt, a vele koalícióban kormányzó Liberális Demokraták és az ellenzéki Munkáspárt hivatalosan egyaránt támogatta, az alsóházi konzervatív frakción belül azonban sokan ellenezték.

A törvény kihirdetése után az ellenzők táborának egyik vezérszónoka, Sir Gerald Howarth kijelentette, hogy ilyen jogszabály elfogadtatására a kormánynak "abszolút nem volt felhatalmazása", mégis "buldózerrel nyomta át" a parlament mindkét házán.

Maria Miller esélyegyenlőségi államtitkár ugyanakkor a törvény életbe lépését üdvözlő nyilatkozatában így fogalmazott: a jogszabály elfogadása egyértelműen megerősíti annak elsődleges fontosságát, hogy kivétel nélkül mindenki iránt tiszteletet kell tanúsítani, kortól, vallástól, nemtől, nemzetiségtől és szexuális irányultságtól függetlenül.

A törvénymódosítási folyamatot mindazonáltal nem támogatták a brit egyházak sem.

A Nagy-Britanniában államegyháznak minősülő anglikán unió - amelynek első számú világi vezetője a mindenkori brit uralkodó, jelenleg II. Erzsébet királynő - már tavaly nyáron bejelentette, hogy nem tud támogatni olyan törvénymódosítást, amely a házasságnak mint "férfi és nő egybekelésének lényegi, a történelem során intézményesült jellegét változtatná meg".

Ugyancsak már tavaly elítélte a kormány kezdeményezését Vincent Nichols, Westminster érseke, az ötmillió hívőt számláló angol-walesi katolikus közösség legfőbb vallási méltósága. Nichols karácsonyi miséjén kijelentette, hogy az azonos neműek házasságának törvényesítése egyik politikai párt választási programjában sem szerepelt, ezért a módosítás "demokratikus szempontból törvényalkotási romhalmaz".

A törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy az azonos nemű párok akár polgári, akár vallási szertartással házasságra lépjenek egymással.

A törvény ugyanakkor nem kötelezi az egyes egyházakat az azonos neműek összeadására vallási ceremónia keretében.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×