eur:
393.5
usd:
368.15
bux:
66491.82
2024. április 25. csütörtök Márk

Sztrájkolnak az olasz benzinkutasok

Kedd este tíz órától péntek reggel hat óráig tart az olaszországi üzemanyag-állomások üzemeltetőinek országos sztrájkja, amellyel a nyári áremelés ellen tiltakoznak.

A két és félnapos sztrájk az olasz autósztrádákon, gyorsforgalmi utakon és a városi körgyűrűkön levő kutakat érinti. A benzinkutak üzemeltetőit tömörítő szakszervezetek azután hirdették meg a sztrájkot, hogy a "zöld benzin" elérte a literenkénti 1,837 eurós árat, a dízel pedig az 1,769 eurót.

A benzinkutasok közleménye szerint a gazdasági válságban már egyébként is visszaesett járműhasználat és csökkent üzemanyag-fogyasztás közepette az újabb áremelés indokolatlan, a nyári vakációjukra induló olasz családokat sújtja és a kutaknál dolgozó több mint hatezer ember munkahelyét veszélyezteti.

Az olasz fogyasztóvédők hozzátették, az eurózónában jelenleg Itáliában a legmagasabbak az üzemanyagárak. Egy teljes tankolás 4-7 euróval drágább, mint egy hónappal ezelőtt.

Flavio Zanonato fejlesztési miniszter szerdára egyeztetésre hívta az Olaszországban érdekelt kőolajtársaságoknál, autósztráda-vállalatoknál és üzemanyag-állomásoknál működő szakszervezeteket a helyzet rendezésére.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Tombol a jelentési szezon, mi történik a tőzsdéken?

Tombol a jelentési szezon, mi történik a tőzsdéken?

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák előtt. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×