Sztrájkolnak az olasz benzinkutasok

InfoRádió / MTI
2013. július 16. 13:09
Kedd este tíz órától péntek reggel hat óráig tart az olaszországi üzemanyag-állomások üzemeltetőinek országos sztrájkja, amellyel a nyári áremelés ellen tiltakoznak.

A két és félnapos sztrájk az olasz autósztrádákon, gyorsforgalmi utakon és a városi körgyűrűkön levő kutakat érinti. A benzinkutak üzemeltetőit tömörítő szakszervezetek azután hirdették meg a sztrájkot, hogy a "zöld benzin" elérte a literenkénti 1,837 eurós árat, a dízel pedig az 1,769 eurót.

A benzinkutasok közleménye szerint a gazdasági válságban már egyébként is visszaesett járműhasználat és csökkent üzemanyag-fogyasztás közepette az újabb áremelés indokolatlan, a nyári vakációjukra induló olasz családokat sújtja és a kutaknál dolgozó több mint hatezer ember munkahelyét veszélyezteti.

Az olasz fogyasztóvédők hozzátették, az eurózónában jelenleg Itáliában a legmagasabbak az üzemanyagárak. Egy teljes tankolás 4-7 euróval drágább, mint egy hónappal ezelőtt.

Flavio Zanonato fejlesztési miniszter szerdára egyeztetésre hívta az Olaszországban érdekelt kőolajtársaságoknál, autósztráda-vállalatoknál és üzemanyag-állomásoknál működő szakszervezeteket a helyzet rendezésére.