eur:
393.73
usd:
367.86
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Tovább csökken a bűnözés Japánban

Az idei év első hat hónapjában 6,3 százalékkal kevesebb bűncselekmény történt Japánban, mint az előző év hasonló időszakában, ezzel a szigetországban sorozatban a tizenegyedik éve mutat csökkenést a bűnözés az országos rendőr-főkapitányság adatai szerint.

Január és június között összesen 624 ezer bűnesetet regisztráltak a 127 milliós országban. Ennek több mint kétharmada rablás volt; mindössze 3400 erőszakos bűncselekmények történt, 3,7 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban - jelentette az NHK televízió hétfőn.

A szigetországban 2002-ben még 2,8 millió bűnesetet regisztráltak, ez a szám tavalyra 1,3 millióra csökkent.

A rendőrség szerint a helyzet javulása az utcai bűncselekmények elleni fokozott fellépés, valamint a közösségekre összpontosító bűnmegelőző programok eredménye.

Szociológusok szerint Japán alacsony bűnözési rátája elsősorban a közösséghez való tartozás fontosságával magyarázható, ami erős társadalmi korlátokat jelent.

Mások szerint a japán szervezett bűnözői csoportok, azaz a jakuza visszaszorulásának köszönhető a tendencia, valamint az is hozzájárul a helyzet javulásához, hogy a szigetországban a büntetőeljárások több mint háromnegyede a nyomozóhatóságok győzelmével zárul, ami kiemelkedően magas arány más országokhoz képest, és egyes szervezetek szerint emberi jogi kérdéseket is felvet.

Ugyanakkor korábbi adatok arra is rávilágítanak, hogy habár a bűncselekmények száma csökken, azok jellemzően egyre erőszakosabbak, amit a sajtó azzal magyaráz, hogy a két évtizedes gazdasági stagnálás miatt egyre több az elkeseredett bűnelkövető.
A bűnözési statisztikákon pedig a japán társadalom elöregedése is tetten érhető: a kisebb lopások egyre nagyobb aránya írható idős emberek számlájára, akik általában elszegényedésük miatt kénytelenek bűnözni.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×